Black-n-white-pp-flying-300x250

Problemer I Silicon-Wadi. Her på bloggen elsker vi at skrive “Den Gode Historie” om Israel som The Start Up Nation. Entreprenørånd, innovation og adgang til risik innovativeisrael.dk ovillig kapital har skabt enestående resultater. Men, træerne vokser ikke ind i himlen som The Economist skrev forleden. Hi-Tech sektorens succes er forblevet i Hi-Tech sektoren, og så længe at de mest lovende startups bliver solgt før de bliver voksne, står Israel med et problem i forhold til at skabe arbejdspladser og vækst inden for landets egne grænser.

Hvorfor kan Israel ikke bare leve af sine startups?

Startups har generelt få ansatte, så størstedelen af den kapital de nu engang har, går til udvikling af deres produkter/services og spredes derfor kun en lille grad ud for virksomhedens rammer. Det er i sig selv ikke noget problem men, hvis alle startups bliver solgt før de bliver store bliver der aldrig rigtig en økonomisk ” spillover effect”. Problematikken kompliceres fordi succesfulde israelske startups generelt bliver opkøbt meget tidligere i deres “livscyklus” end fx. Deres amerikanske modstykker. Hvor kun 9 % af Israelske startups mellem 2002-2012 nåede at lave en IPO og gennemsnitligt kun fik rejst $32m, var det derimod 20 % af amerikanske startups der lavet IPOs og gennemsnitlig rejste $237m. En af årsagerne til at Israels virksomheder bliver solgt tidligt kan være at de israelske iværksættere er stærkt optaget af “The Exit”, og ikke er interesseret i at vækste deres virksomheder.

Hvad sker der så med den kapital der kommer til Israel via opkøb?

Hvis en entreprenør har fået solgt sin startup står det ham/hende frit for at lave en ny startup eller gen-investere fortjenesten, hvilket med høj sandsynlighed også vil blive i en startup. Alt dette gør at Israels virksomheder aldrig bliver voksne og iværksætterne bag har meget lidt økonomisk eller personligt incitament til at forlade ønske Øen.

Hvad med de Israelske virksomheder der ikke er startups?

Hvis vi vender blikket imod de større Israelske virksomheder, der kan betegnes som “voksne”, finder vi kun een på listen over verdens 500 største (Teva Pharmaceutical Industries) hvor Danmark (der har færre indbyggere) har tre (Novo, Mæsk og Danske Bank) og Sverige har ni, eller Schweiz der har 17. Som med al vækst, er det også et spørgsmål om tid. Alle de tre danske repræsentanter er over 90 år (Israel som et land er kun 66). Så selv om at der ikke skal vendes det blinde øje til, kan man spørge sig selv om at en af de ting som Israels virksomheder mangler for at blive store er tid.

For der er lys forude. De sidste to år har der været flere israelske startups der først er blevet solgt efter at de er blevet store og har stået på egne ben et stykke tid. Eksempelvis ventede Waze (en navigations app til biler) et par år før den sidste år lod sig sælge til Google for $966m eller WIX (en online service der hjælper med at lave hjemmesider) som sagde nej til flere tilbud om at blive opkøbt og endte sidste år med at lave en IPO.

Så spørgsmålet er vel, er Waze og WIX tegn på en ny tendens hvor Israels virksomheder tør at vokse på?