2020’erne rekord hedebølger og storme bekræfter, hvad forskerne længe har forudsagt: Klimaændringerne er godt i gang og truer med ødelæggelse uden sidestykke.

Manglen på vand er en af de største bekymringer for fremtiden, er det afgørende, at vi har overkommelige teknologiske løsninger til rent drikkevand samt midler til at fjerne forurenende stoffer fra eksisterende vandkilder. Den israelske CleanTech scene har løsninger og løfter; H2ProWatergenog Aqwise for kun at nævne nogle få.

Desuden er afbrænding af fossile brændstoffer, herunder kul og gas til at generere elektricitet, den primære bidragyder og mest “tvingende” faktor bag klimaændringerne. Det er tilstrækkeligt at sige, at omkostningseffektive alternativer til afbrænding af fossile brændstoffer er på høje tid.

Indtast Brint.

Når brint brændes og omdannes til elektricitet ved hjælp af en brændselscelle, er det eneste biprodukt af processen vand. Der er ingen destruktive CO2-emissioner, og et kilo af brint har så meget energi som en gallon benzin. Dette gør brint til den ideelle erstatning for fossile brændstoffer og bekæmpelse af klimaændringer.

På trods af at brint er rigelig i de fleste elementer på jorden, er næsten al brint placeret i molekyler, hvor den ofte er utilgængelig, overvejende som vand og andre organiske forbindelser. Den mest almindelige måde at udvinde brint er fra naturgas, men denne proces resulterer i frigivelse af store mængder kuldioxid. Den mindre forurenende tilgang er at opdele vandet i ilt og brint ved hjælp af elektrolyse, men denne metode er ikke energieffektiv.

En israelsk teknologivirksomhed, H2Prohar en bedre idé. Bakket op af Bill Gates’s Breakthrough Energy Venture (BEV). H2Pro‘s E-TAC (elektrokemisk-termisk aktiveret kemisk) system genererer brint og ilt i to separate processer, der reducerer både omkostninger og forurening betydeligt, spiller en banebrydende rolle i reduktionen af forurenende emissioner fra køretøjer og ren produktion af materialer og kemikalier, opvarmning og opbevaring af vedvarende energi.

“Ren brint er en game-changer,” US Energy Secretary Jennifer Granholm sagde i en erklæring. “Det vil hjælpe dekarbonisere høj-forurenende tunge og industrielle sektorer og samtidig levere gode betalende ren energi job og realisere en netto-nul økonomi i 2050.”

Virksomheden annoncerede en finansieringsrunde på USD 22 millioner, ledet af BEV, der blev oprettet af Microsofts grundlægger og berømte filantrop til at investere i vigtige energiomstillingsteknologier samt Sumitomo Corporation. Det blev også navngivet af Royal Dutch Shell som “Best Company In the Scale-Up Track” i sin New Energy Challenge konkurrence.

I modsætning til andre teknologier bruger H2Pro‘s E-TAC-system elektricitet til at opdele vand i brint og ilt. Dette fjerner behovet for en dyr membran, giver mulighed for enkel konstruktion og sænker det nødvendige strømforbrug til samtale betydeligt sammenlignet med elektrolyse.

Midt i en usikker og tilsyneladende håbløs kamp mod klimaændringer, kan vi tage en lille mængde af komfort i at vide, at teknologier, der arbejder for at redde vores planet eksisterer. Indførelsen af sådanne teknologier synes at være en lang og hård vej frem. Men den israelske CleanTech scene fortsætter med at vokse og innovere.

Israels CleanTech og GreenTech start-up økosystem bruger banebrydende teknologier til at fremme og fremme miljøvenlige og økologisk ansvarlige beslutninger og processer til fremstilling.

Med næsten 10 milliarder dollars investeret i privatejede israelske tech-virksomheder i 2020, en stigning på 27% fra 2019, siger eksperter på området som Guy Holtzman, administrerende direktør for IVC Research Center, israelske CleanTech-virksomheder “fortsat vil være en kilde til tiltrækning for førende internationale, finansielle og strategiske spillere.”

Mens H2Pro fører an for brintenergi, er der mange andre israelske virksomheder at se i CleanTech-rummet.

Med 97% af verdens vandforsyninger er saltvand, og størstedelen af de resterende 3% af ferskvandet er fanget i indlandsisen og frosne gletsjere, er en ferskvandsmangel forestående.

israelsk selskab, Aqwise har udviklet en banebrydende måde at rydde vand af forurenende stoffer. Deres teknologi virker ved at behandle vandet med bakterier, der lever af disse forurenende stoffer, ved at gøre dette skaber de et komplementært forhold. Bakterierne udsætter de forurenende stoffer vand og “spiser” dem, samtidig med at eventuelle urenheder fjernes fra vandet.

Derudover skaber WaterGensteknologi rent drikkevand ud af den blå luft. Watergen var oprindeligt en nystartet op udtænkt til at give let tilgængeligt og sikkert vand til militærer over hele verden. Siden da har Watergen fortsat med at tackle en bred vifte af vandknaphedsproblemer, i udviklingslandene og efter naturkatastrofer. De arbejder i øjeblikket med både Ford Motors og World Vision.

Den fortsatte vækst og hurtige industrialisering af den globale økonomi, kombineret med behovet for at levere energi til brændstof både vores liv og økonomien – sætter os ved en skillevej. Afbrænding af fossile brændstoffer, forurenende luften med kulstofemissioner, er den primære bidragyder til klimaændringer, stigende vandstand i havene, og et stigende antal naturkatastrofer.

Folk har længe været på udkig i at udvikle og integrere i samfundet, avancerede teknologiske løsninger til at opretholde vores livsstil og samtidig beskytte den luft, vi indånder, og vand, vi drikker.

Med sin avancerede økonomi baseret på konkurrencedygtig forskning og udvikling sammen med Israels innovationskultur – er den israelske teknologiindustri på forkant med forandringerne og giver et glimt af en bedre og mere bæredygtig fremtid.