Når vi taler om mad, teknologi er ikke den første ting, der altid kommer til vores sind. Men i årenes løb har fødevareindustrien på verdensplan gennemgået en betydelig forandring med hensyn til forarbejdning, produktion og konserveringsteknikker af forskellige fødevarer.

Nu handler food-tech om at fylde din tallerken med billigere, sikrere og friskere alternativer, der er miljøvenlige og forholdsvis mere nærende. I 2021 fusker fødevareteknologiindustrien stort set med alternative proteiner, nanoteknologi, mikrobiologi, vævsteknik osv.

I betragtning af Israels beherskelse af innovation og ekspertise inden for teknologi, er det ingen overraskelse, at investorer globalt nu er opmærksomme på de spilændrende israelske food-tech nystartede virksomheder, der langsomt, men sikkert omdanne denne milliard-dollar industri.

For eksempel sigter nystartede som Amai Proteiner mod at erstatte sukker med sundere, søde proteiner. Amai, hvilket betyder sød på japansk, mener, at fokus bør være på at helbrede den mad, vi spiser, snarere end de forskellige sygdomme forårsaget af det. Dette firma tager søde proteiner, der findes langs ækvatorialbæltet og bruger gæring sammen med Agile Integrative Computational Protein Design (AI-CPD) til at producere proteiner, der er egnede til massefødevaremarkeder.

Så har vi Future Meat Technologies, der leverer og producerer laboratoriedyrket kød. Denne virksomhed fokuserer på bæredygtig dyrket kødteknologi, hvor de helt har fjernet behovet for at dræbe kylling, grise eller lam til deres kød og i stedet fokuseret på at skabe linjer af sunde dyreceller, der er GMO-fri og vokser uden nogen genetisk modifikation. Future Meat Technologies anvender en omkostningseffektiv løsning med fokus på cellulært landbrug, som ikke kun er bæredygtigt, men også skalerbart ved design.

Ukko, en israelsk biotek-startup, har en unik mission om at forbedre folks liv ved at bekæmpe fødevareallergi og følsomhed. De gør det ved at designe proteiner, der ikke udløser en negativ immunrespons blandt mennesker efter forbrug. Ukkos teknologi udnytter prøverne fra forskellige patienter sammen med maskinlæring for at skabe overlegne proteiner med forbedrede egenskaber, der kan bruges i forskellige fødevarer uden at forårsage en negativ reaktion.

En spændende satsning på alternative mejeriprodukter er den israelske startup Remilk, der tilbyder dyrefri mejeriprodukter uden at gå på kompromis med tekstur og smag. Dette firma gør brug af den mikrobielle fermenteringsproces, hvor de reproducerer mælkeproteiner, der er identiske med koproduceret mælk. Remilk kuraterer sundere og sikrere mælkealternativer uden laktose, kolesterol, hormoner og brugen af køer!

Taler om alternative mejeri, ZeroEgg er en anden israelsk start, der har vist sig at være en stor game-changer i ægget kategori. ZeroEgg udvikler plantebaserede ægprodukter gennem en kombination af sunde og bæredygtige planteproteiner som soja, kikærter, kartofler osv., der føles og smager som et rigtigt æg. Desuden giver de dette alternativ i flydende og pulverform, som kan bruges som erstatning i forskellige opskrifter som mayonnaise, omeletter, tærter og cookies.

Mens disse er blot en dråbe i havet af israelske nystartede acing fødevareteknologier, er det temmelig klart, at med innovation som disse, har Israel allerede banet sin vej i at omdanne fødevare-tech industrien.