Selvforskyldt vandmangel

Vand er den mest dyrebare ressource på jorden! Vand er nøgleingrediensen til alt, uanset om det skal vokse, fremstille, forbruges, rengøres eller noget andet, det kan ikke udføres uden vand. På trods af at 71% af jorden er dækket af vand, er kun 3% ferskvand, som kan bruges til ovennævnte anvendelser. Forskellige teknologiske fremskridt er blevet gjort for at udnytte de resterende 97% af havvandet. Israel har blandt andet udviklet state-of-the-art afsaltningsteknologier, som kan omdanne havvand til drikkevand. Vores fokus under denne artikel vil dog forblive på de 3% af ferskvandet, som vi har som planet. Vi indsnævrer yderligere vores undersøgelse ud over spildevand, gråvand eller andet ubehandlet vand. Vi fokuserer på drikkevand, der går til spilde gennem lækager, sprængninger eller anden forringet infrastruktur, der resulterer i tab af vand, også kendt som Non-Revenue Water (NRW).

Uafregnet vand (NRW) er den procentdel af vand, som kommunerne ikke genererer indtægter på. Dette kan således beskrives som vand, der går tabt gennem lækager i infrastruktur og ødelagte og sprængte rør – som følge af uagtsomhed i vedligeholdelsen af infrastruktur, sabotage af infrastruktur og naturkatastrofer blandt andre årsager. Ikke desto mindre er manglende vedligeholdelse hovedårsagen.

Følger af infrastrukturforsømmelighed:

Når man overvejer konsekvenserne af sprængte rør eller lækager, er det vigtigt at skelne mellem heterogene lande. Når man overvejer Storbritannien, får forsyningsselskaber meget store sanktioner pr. Liter vand, der går til spilde gennem udbrud eller lækager. Et forsyningsselskab akkumulerede £ 32 millioner i bøder i løbet af 4 år for lækager, brud og andre spildevandsforureningsrelaterede årsager.

En anden tilgang til omkostningerne ved uafregnet vand er at vælte omkostningerne over på forbrugeren eller slutbrugeren af vandet. Forbrugerne ser således prisen på vand som højere end de faktiske vandomkostninger på grund af NRW-omkostningerne, som er indarbejdet i den samlede pris, som forbrugerne betaler.

Desuden er det vigtigt at bemærke, at intet sker isoleret. Hver dråbe vand, der går til spilde, nåede lækagen eller sprængte røret gennem energiintensive pumper, der transporterede vandet over lange afstande. Således, hvis dit NRW-tal er op til 40%, betyder det, at forsyningsselskabets elregning også er 40% højere, end den burde være i mangel af lækager! Desuden opkræves der også skatter på NRW, hvilket øger omkostningerne ved vandet.

Derfor vil en reduktion i niveauerne af NRW i høj grad reducere omkostningerne ved vand på grund af de vand- og elektriske omkostninger, der er indkapslet i prisen på vandet. Vi startede denne artikel med at understrege vigtigheden og den tværfaglige anvendelse af vand, hvilket medfører en reduktion i vandomkostningerne, der vil føre til en stigning i levestandarden. I betragtning af de marginale omkostninger ved NRW undersøger vi de nuværende empiriske globale og regionale omkostninger ved NRW.

 

Et globalt syn på uafregnet vand (NRW):

Den globale mængde NRW er blevet anslået til at være 346 millioner kubikmeter om dagen eller 126 milliarder kubikmeter om året. Konservativt vurderet til kun $ 0.31 pr. Kubikmeter beløber omkostningerne / værdien af tabt vand sig til $ 39 milliarder om året (Liemberger & Wyatt: 2019). Dette svarer stort set til det årlige bruttonationalprodukt (BNP) i det sydamerikanske land Paraguay.

På baggrund af disse tal forårsaget af den slappe vedligeholdelse er det synligt, at forringet vandinfrastruktur er et problem, men forringet infrastruktur er ikke et eksklusivt fænomen. Vandlækager kan observeres på alle kontinenter. NRW i Nordamerika akkumuleret mellem 20% og 30% (Xylem: 2022). NRW i Kina udgør 20%, mens det i Vesteuropa i gennemsnit er mellem 10% og 40% (AVK: 2017).

Vi bemærker, at NRW ikke er begrænset til et land eller et kontinent. Dernæst undersøger vi Afrika i vores undersøgelse. NRW i Afrika syd for Sahara (SSA) er omkring 14 millioner kubikmeter om dagen. Dette udgjorde et forbløffende beløb på 1,4 milliarder dollars om året. Som tidligere nævnt sker der ikke noget isoleret. SSA står allerede over for store vandbegrænsninger. 1 ud af 3 afrikanere står over for vandmangel, dette er ca. 400 millioner mennesker. Reduktion af NRW i SSA kan allerede gøre en væsentlig forskel i skridtet til at nå verdensmål (SDG) 6: Rent vand og sanitet.

 

Non-Revenue Water (NRW) er ikke eschaton.

Forskellige lande vendte med succes afskrækkende midler. Byen Manilla, hovedstaden i Filippinerne, reducerede triumferende sin NRW i byen fra 63% ned til 11% på 16 år. Vores andet eksempel fokuserer på den mellemøstlige nation Israel. Beliggende midt i en ørken. Israel vil snart få 90% af sin vandforsyning gennem afsaltning af havvand. Desuden genanvendes 80 % af det spildevand, der produceres af husholdningerne. Således spildes vand ikke i Israel. Dette afspejles yderligere i den samlede NRW, som blev reduceret med 75 % på 6 år, fra 8 % til 2 %.

Afslutningsvis gennemgår vi de forstyrrende israelske teknologier, der muliggjorde denne enorme reduktion i NRW:

Vandmandsspektrum – Vandmandsspektrum udvikler akustiske løsninger, der gør det muligt for vandværker at udføre proaktiv overvågning af deres underjordiske aktiver og opdage baggrundslækager i deres indledende udviklingsfaser og reparere lækagerne, før de overfladebehandles og forårsager alvorlig skade, Aquarius vurderer også rørets reelle tilstand. Disse løsninger er baseret på følsomme faste og mobile sensorer med avancerede korrelerende algoritmer, som kan anvendes på alle typer rør.

Takadu – TaKaDus nye prædiktive vedligeholdelsesløsning letter større effektivitet på tværs af netværket, identificerer områder, der ikke fungerer så godt, og anbefaler måder at bringe dem op til standard. Ved at bruge data fra områder, der klarer sig bedre, kan TaKaDu hjælpe dig med at prioritere lækagedetekteringsundersøgelser og opdage defekte aktiver, før de opstår som hændelser i TaKaDu-systemet.

Utilis – Ved hjælp af algoritmer, der er blevet finjusteret med kraften i AI og maskinindlæring til at genkende signaturerne af vandlækage fra forskellige systemer, giver Utilis sandsynlige lækageplaceringer som et abonnement. Sammenlignet med de nuværende lækagedetekteringstjenester og -metoder identificerer gendannelsessatellitbaseret lækagedetekteringsteknologi ikke kun flere lækager, det øger effektiviteten af feltbesætningen med op til 400%!

Curapipe System – Curapipe udviklede den patenterede Trenchless Automated Leakage Repair (TALR), som er en løsning til hurtig bulkreduktion af uholdbare lækageniveauer. Det er designet til at arbejde sammen med løbende aktive lækagestyringstjenester og fungerer godt med installerede netværkstrykreduktionssystemer. Curapipes TALR er en intern reparationsløsning til lækage af rørledninger til flere lækager i vanddistributionsnetværk. TALR er især velegnet til rørledninger med betydelig lækage fra flere lækagekilder. TALR er velegnet til en bred vifte af rørmaterialer og som et selvstændigt system. Når den er lanceret i den behandlede rørsektion, registrerer den selv vandlækager og forsegler og hærder dem automatisk.

Wint – WINT leverer vandintelligensløsninger, der har til hensigt at give virksomheder mulighed for at styre deres vand effektivt, så de kan reducere forbruget, eliminere affald, forhindre vandlækageskader og reducere deres miljømæssige fodaftryk. WINT udnytter kraften i kunstig intelligens, signalbehandling, automatiske afspærringsventiler og IoT-teknologier. Virksomhedens løsninger overvåger vandstrømme for at opdage uregelmæssigheder, lækager og affald og for at levere indsigt og advarsler i realtid, når der opdages problemer.

Vi afslutter denne artikel med at henvise til den sølvforing, der findes i finansieringen af uafregnede vandløsninger. Lækagedetekteringsteknologier sparer penge ved idriftsættelse af teknologien, ved at mindre vand går til spilde. Derfor, i stedet for at miste penge på grund af lækager, bruger du disse penge på teknologier, der stopper lækager, bevarer vand og bekæmper vandmangel, hvilket i sidste ende bidrager positivt til opfyldelsen af det 6. SDG.