Elizabeth Holmes var i nyhederne igen i denne uge som en del af den igangværende dækning af Theranos-sagaen. Holmes var grundlægger og administrerende direktør for Theranos, et bioteknologisk selskab grundlagt i 2003, men lukkede i 2018. Virksomheden hævdede, at den havde udviklet et revolutionerende blodprøvesystem, der kunne udføre hundredvis af tests lige fra kolesterolniveauer til kompleks genetisk analyse fra blot en enkelt dråbe blod på en automatiseret, hurtig og billig måde. Desværre fungerede teknologien ikke, og det blev senere opdaget, at Holmes og andre havde vildledt investorer.

 

Nogle gange kan tingene være for gode til at være sande, men det betyder ikke, at de, der har ambitiøse ideer, ikke bør starte eller bør afstå fra at innovere for at nå et højt mål, der kan være til enorm gavn for det menneskelige samfund.

 

Der tages milliarder af blodprøver hver dag, og som modtagere af sundhedsydelser tager vi dem ofte for givet. Men blodprøver og efterspørgslen efter blodprøver og analyser er virkelig kvantum af svimlende proportioner. Ifølge Grand View Research, et indisk/amerikansk markedsundersøgelses- og konsulentfirma, var markedsværdien af sådanne test 82.5 milliarder amerikanske dollars i 2021 med en forventet vækstrate på 8% + frem til 2028.

 

I betragtning af vigtigheden af og efterspørgslen efter blodprøver over hele verden er det ikke underligt, at Israel med sit avancerede sundhedssystem og stærke F&U- og opstartskultur har produceret adskillige virksomheder med innovativ og gennemprøvet teknologi til at hjælpe med at imødekomme behovene på dette område.

 

For eksempel blev PixCell grundlagt af et team af forskere ved Technion Institute of Management og har udviklet en FDA-godkendt Portable Point of Care blodanalysator, der gør det muligt for sundhedspersonale og patienter at benytte sig af hurtig blodprøvediagnostik og information, der hjælper dem med kritiske beslutninger. Teknologier, der anvendes i løsningen, inkluderer mikrofluidik, maskinsyn og kunstig intelligens (AI).

 

Sight Diagnostics blev etableret for over ti år siden og har udviklet Sight OLO, som udfører en komplet blodtælling (dvs. de mest almindeligt bestilte blodprøver) på få minutter snarere end timer. Sight OLO er FDA 510 (k) godkendt til brug i moderat komplekse laboratorier og blev implementeret i mange sundhedsfaciliteter, herunder Israels Sheba Tel Hashomer-hospital, som en del af Israels indsats for at håndtere infektionsvurdering i de tidlige stadier af Covid-19-pandemien.

 

 

 

 

Et centralt spørgsmål i blodprøver og analyser er hastighed, og derfor sigter EfA (Engineering for All) Technologies / RevDx Medicals løsning mod at bringe laboratoriet til blodet frem for blodet til laboratoriet. Virksomheden har udviklet en bærbar enhed i laboratoriekvalitet, der inkorporerer avanceret teknologi, der gør det muligt at foretage en komplet blodtælling, der tidligere kun var tilgængelig på klinikker / hospitaler, hvor som helst og når som helst.

 

For nylig blev et andet israelsk firma, Scopio Labs, tildelt førstepladsen på Fast Company-listen over verdens 10 mest innovative virksomheder inden for medicinsk udstyr i 2023. Scopio Labs har gjort et betydeligt gennembrud inden for digitalisering af hæmatologi og blodcellemorfologianalyse og er i stand til at tilbyde en række digitale applikationer, der understøtter laboranter med hurtig og tidlig påvisning af blodrelaterede kræftformer, anæmi, infektioner, allergier og andre hæmatologisk baserede sygdomme. For mindre end et år siden meddelte Scopio Labs, at US Food and Drug Administration (FDA) havde givet det 510 (k) godkendelse til sin X100HT-enhed til perifere blodudstrygningsapplikationer.

 

Mens blodprøver og analyser er hjørnestenene i det globale sundhedsvæsen, er et andet israelsk blodteknologifirma, RedC Biotech, på mission for at skabe en meget skalerbar proces til produktion af patogenfrie, universelle og pålidelige røde blodlegemer, der stammer fra stamceller. En sådan løsning kan bidrage til at imødekomme den globale efterspørgsel efter blodtransfusioner i situationer, der kræver medicinsk indgriben såsom traumer, fødsel, operationer, kronisk sygdom, kræft og mere. RedC Biotechs universelle røde blodlegemer kan også bruges som en unik platform til levering af avancerede terapier. Virksomheden er i øjeblikket i en præklinisk fase og samarbejder med førende industrielle, akademiske og offentlige organisationer.

 

Når man ser på spørgsmålet om sundhed i en global sammenhæng, er det veletableret, at kronisk inflammation er involveret i sygdomsprocessen for mange tilstande som gigt, kræft, hjertesygdomme, diabetes og Alzheimers sygdom. I øjeblikket kan nuværende blodprøver (CRP, ESR, LPA og andre) ikke skelne mellem akut og kronisk betændelse eller overvåge kroppens immunfunktion. Derfor er der et enormt behov for nye værktøjer til at evaluere immunstatus og inflammatorisk stadium hos patienter, der lider af kroniske sygdomme. Israels Improdia tackler dette problem med ny teknologi og ved hjælp af unikke biomarkører, som vil hjælpe læger med at identificere patienter, der mest sandsynligt vil drage fordel af en bestemt terapeutisk behandling. Medicinalvirksomheder kan også med fordel bruge Improdias teknologi i udviklingen af nye lægemidler til forskellige sygdomme, der involverer kronisk inflammation.

 

I betragtning af bidraget fra disse og andre virksomheder er det klart, at israelsk innovation kan bidrage til at være den “ilt”, der er nødvendig for yderligere at fremme udviklingen af blodtest- og analyseløsninger og dermed forbedre menneskers sundhedspleje.