Israël en de EU hebben een nieuwe overeenkomst (MOU) getekend voor het openen van het luchtruim, aldus Globes. De overeenkomst zal in de zomer van 2017 geleidelijk in werking treden en het onbeperkt vliegen op bestemmingen in Israël en de EU mogelijk maken.
Volgens eurocommissaris Siim Kallas (Transport) is deze overeenkomst zeer belangrijk voor de intensivering van de algemene economische betrekkingen, alsmede de handel en het toerisme tussen Israël en de EU, “Israël is een belangrijke partner voor de EU en de overeenkomst zal de luchtvaart banden tussen de twee partners versterken en voor een hoge mate van convergentie van de regelgeving zorgen. ‘

De Israëlische Minister van Verkeer en Waterstaat Israel Katz zei dat deze overeenkomst een ongekende prestatie voor Israël is, waardoor enerzijds toegang tot de wereldwijde lucht-ruimte mogelijk is anderzijds inkomend toerisme gestimuleerd, werkgelegenheid gecreërd en de economie versterkt wordt.

Tegelijkertijd zijn afspraken gemaakt met de Antitrust Autoriteit om de voor de Israëlische luchtvaartmaatschappijen beperkende regelingen op te heffen, zodat zij op gelijke voet kunnen concurreren met Europese luchtvaartmaatschappijen.

De overeenkomst vervangt de huidige bilaterale afspraken tussen individuele EU-landen zoals Oostenrijk, België, de Tsjechische Republiek, Cyprus, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Nederland, Polen, Roemenië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Israël. Voor het volledige Globes artikel klik hier.