Op 28-29 maart 2012, is er gestart met een water initiatief tussen Israel en Nederland. Het initiatief is ontstaan door de bijeenkomst van beiden landen op de beurs Aquatech, November 2011. Diverse partijen gaven hun perspectief en deelden vooruitstrevende blikken over de wereld watersector.

Het initiatief om deze twee werelden bij elkaar te brengen kwam voort uit een idee van de heren Menno Holterman, Board Member at Netherlands Water Partnership, Pol van der Bergen, eigenaar Trencavel Technology Management, Gilad Peled, Business Development Manager Water Sector van het Israelische Export Instituut en Yaron Schrotter, Economische Attache, Ambassade van Israel. Tijdens de discussie brachten partijen diverse problemen en ideeen aan het licht die zij in de waterwereld tegenkomen. Hierdoor onstond het contrasterende idee om grote waterpartijen samen te brengen. Beiden landen zijn innovatief, maar elkaars tegenpolen. Deze twee verschillende perspectieven kunnen veel waarde hebben voor het vinden van nieuwe samenwerkingen en technologieen.

Doordat deze discussie op Aquatech veel los bracht bij betrokken partijen, organiseerde de initiafiefnemers een nieuwe ontmoeting in Nederland. In deze bijeenkomst is meer in detail gesproken over hoe Israel en Nederland elkaar kunnen ondersteunen in Key- Turn Projecten en hoe men samen oplossingen kan vinden voor wereldwijde water problemen.

Zo gezegd zo gedaan. Gerenommeerde partijen binnen Israel en Nederland werden uitgenodigd voor een 1,5 dagen durendeconferentie op Kasteel Wittenburg in Wassenaar alsmede een bezoek aan het bedrijf Waternet in Amsterdam. Partijen van Nederlandse bodem, zoals: DHV, Arcadis, Fuijifilm, Capilix, Pentair, Vewin, Waternet, NWP, Paques, Ovivo, en van de Israelische bodem: Mekorot, Amiad, Bermad, Realiteq, IDE, Miya Water, Tahal, Netafim en Plasson waren aanwezig. Zij discusieerden 26 uur lang over de stappen die zij samen kunnen ondernemen, maar voornamelijk werd er gewerkt aan de eerste stap binnen een relatie; het vetrouwen.

De volgende bijeenkomst zal plaatsvinden in Tel Aviv in de eerste week van Juni, samengaand met de Economische missie Israël o.l.v. minister Maxime Verhagen van 5- 7 juni 2012.