De Israëlische start-up Moraflora heeft een manier ontdekt om planten te immuniseren en dezen genetisch resistent te maken voor ziektes. Volgens een uitgebreid artikel in Haaretz  vond de Amerikaanse regering deze technologie zo veelbelovend dat het gaat helpen pre-veldproef testen te financieren.

Dotan Peleg van Moraflora vertelt, “Vijentwintig procent van de wereldwijde voedselvoorziening wordt jaarlijks vernietigd als gevolg van schade aan gewaas door ziektes en plagen. Dit is onbegrijpelijk….Er bestaan ziektes die het fruit kunnen bevallen ook al wordt het onder optimale omstandigheden opgelsagen, zoals bijvoorbeeld een bepaalde schimmel die zich ontwikklen tijdens het transport. Er hoeft maar een zaadje besmet te zijn om binnen enkele dagen het gewas van een hele kas te vernietigen.”

Vanwege de hoge kosten voor pesticiden en de schade aan gezondheid en milieu “is het voor iedereen duidelijk dat de oplossing moet komen uitde hoek van genetische modificatie” aldus Peleg in Haaretz. Moraflora heeft inmiddels 7 geregistreerde patenten.  

Dusver heeft Moraflora $4 miljoen aan investeringen weten aan te trekken.

Voor het volledige Haaretz artikel kunt u hier terecht.

In de aankomende Agritech show (15-15 mei 2012), zullen een reeks spannende Israëlische innovatoren hun technologieën presenteren. Is uw interesse gewekt? Leest u dan hier meer over de deelnemers aan Agritech.