Nieuwe Israëlische app maakt geautomatiseerde klantenservice van call centers een stuk minder irritant door menu keuzes op het scherm van je telefoon, zo schrijft Israel21c.

Zappix, een van de innovatoren die dit jaar deel uitmaakten van ons nationale paviljoen op het Mobile World Congress in Barcelona,  is een innovatieve oplossing die een einde maakt aan het dolhoof van lange frustrerende keuzemenu’s bij de telefonische klantenservice.

Zappix biedt de consument namenlijk een mobiele applicatie waarbij het keuzemenu van bedrijven gevisualiseerd is en de klant zo in staat stelt om op efficiënte manier met hun service providers contact op te nemen. In plaats van van “toets 1 voor .., toest 2 voor…” verschijnt een beeldkeuzemenu op het scherm. De consument  kiest uit een optielijst de gewenste service en de app schakelt door naar de juiste help of servicedesk. Geen irritante muziekjes of onnozele computerstemmen meer.

De applicatie is gratis beschikbaar voor iPhone, Blackberry en Android.

Het volledige artikel van Israel21C leest u hier.