Secretaris-generaal Angel Gurría van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) prees op een gezamenlijke persconferentie met de Israëlische premier Netanyahu en minister van Financiën Steinitz de Israëlische economie aldus bericht Israël Hayom.

Het artikel citeert Gurria,”… Ik wil beginnen met een compliment aan mijn gastheren: jullie doen het zeer goed, uitzonderlijk goed onder deze uiterst moeilijke wereldeconomie.”

Gurria moedigde Israël aan om het huidige economische pad te vervolgen: “U volgt echt de goede richting onder zeer moeiljike omstandigheden. Ik zou zeggen: houd deze koers aan. Dat is de weg.”

Netanyahu prees het werk van Gurria: “U bent een een geweldige OESO directeur en een van uw grootste successen was natuurlijk de opname van Israël in de OESO. Wij zullen dat nooit vergeten en wij waarderen uw vriendschap, uw medewerking, uw eerlijkheid, en uw professionaliteit.”

De premier legde uit dat de economie groeide als gevolg van de toezicht van de overheid op de uitgaven en haar vermogen om haar schulden af te remmen. Hij zei tevens dat Israël het beter doet dan veel OESO leden “omdat wij het juiste beleid handhaven. We hadden een grotere groei dan de OESO. We hebben een veel lagere werkloosheid. En in drie jaar tijd hebben wij 250.000 banen geschapen.”

Na de ontmoeting met Netanyahu en Steinitz, heeft Gurria samen met Stanley Fischer, gouverneur van de Bank of Israel, deelgenomen aan de conferentie “Sociaal beleid: welke kant gaat het op?” Tijdens de conferentie zei Gurria dat Europa sterk was en dat het haar financiële problemen zal overwinnen. “Om de banken in Spanje, Italië en andere Europese landen te redden, zullen wel honderden miljoenen euro’s moeten worden gestoken in deze economieën.”

President Shimon Peres heeft in een ontmoeting met Gurria de Israëlische economie en wereldwijde economische trends besproken. Peres bedankte Gurria en zei: “Israël waardeert uw belangrijke rol bij haar toetreden tot de OESO en de manier waarop u de OESO leidt.”

Op 10 mei 2011 heeft de OESO Israël als een volwaardig lid verwelkomt. Alle 31 leden van de organisatie hebben gestemd voor de toetreding van Israël en de officiële ceremonie werd in Parijs gehouden op 27 mei j.l.

Het volledige Israël Hayom artikel leest u hier.