VN benoemt Israël’s zuiveringsinstallatie “voorbeeldig”.

De Dan Regio zuiveringsinstallatie, die de meeste Israelische kennen als Shafdan, is verkozen door de Verenigde Naties tot een van de meest duurzame mileuprojecten als het gaat over lokale overheden en milieuproblemen.

Shafdan heeft een uniek zuiveringsysteem wat gebruik maakt van zand. Zand dient als een natuurlijke filter en zuiverinstallatie voor rioolwater. Het zuiveringsysteem is een inter-regionaalsysteem wat het water opneemt, behandelt, recycled en teruggeeft aan de gemeenschap. Mekorot, het nummer 1 waterbedrijf in Israel, is verantwoordelijk voor dit project.

Het waterzuiveringssysteem van Mekorot behandelt 130 miljoen kubieke afvalwater en voorziet daarmee jaarlijks twee miljoen mensen van water in de Dan Regio. Daarnaast behoudt Mekorot een tweede aftakking van haar afval/zuivering plant, om zodanig de velden bij Rishon Letzion en Yavne te voorzien van water.  In deze gebieden zijn de aftakkingen opgenomen in de  reservoirs voor grondwater. Tijdens de reis naar deze reservoirs ondergaat het water een natuurlijk fysisch, biologisch en chemisch proces om de kwaliteit van het water te verhogen en tergelijkentijd op te slaan.

Ook wordt Israel benoemt door het Global Water Intelligence, een water-industrie-analyse bedrijf, als het land dat het hoogste percentage van hergebruikt water, 80%, ter wereld heeft.

Bron