Israel heeft zich de laatste jaren met haar wijn sterk ontwikkeld door kennis&studie in binnen- en buitenland. En daarmee heeft dit jonge-oude land de eerste stappen gemaakt in de wereldmarkt. Ook experts houden zich bezig met de wijnmakerij in Israel en er reizen zodoende steeds meer delegaties vanuit o.a. Europa, waaronder Nederland naar Israel om kennis te maken met haar wijnen. 

De laatste editie van de IsraWineExpo die in Tel Aviv plaats heeft (http:/www.fairs.co.il/israwinexpo/index.php?language=eng) heeft ruim 18.000 bezoekers aangetrokken.

“We zijn in het stadium waar we voldoende hoge kwaliteitswijnen hebben om de wereldmarkt op te gaan”, aldus Haim Gan, de organisator van de wijn expo in Israel. “Tientallen exposanten hebben zichzelf getoond aan de vertegenwoordigers van wijnimporteurs uit het buitenland, kopers en critici uit de hele wereld. De industrie heeft behoefte aan dit type blootstelling”.

“Israëlische wijnen zijn van een hogere kwaliteit dan ooit”, zegt ook Gan, die tevens eigenaar en exploitant is van één van de bekendere wijnlocaties van het land  ‘Grape Man Huis’ in de oude stad van Jaffa. “Sommige van onze beste jonge mensen zijn bezig met een studie in het buitenland om  wijnboeren  te worden – het is uitgegroeid tot een alternatief voor de wet van geneeskunde.” Geleidelijk aan is er ook een lokale stijl in opkomst,” zegt hij.

Elk land heeft zijn eigen wijn. Wat er  bij Israëlische wijn, ook volgens alle kenners, ontbreekt is de afbakening om de wijn te brengen naar een standaard stijl en daarnaast is het alcohol percentage nog altijd vrij hoog. Het is interessant om te zien wat voor type wijn er uit voort zal kunnen komen, dat wij dan als typisch Israëlisch kunnen benoemen. We zullen het zien!

Doen herleven

Wijnbouw in Israel is terug te voeren naar de overblijfselen van een wijmakerij op het ‘Spice Trail’ in de buurt van Avdat, zo’n 2000 jaar geleden gebouwd. De eerste moderne wijnmakerij, de Carmel Winery in Zichron Yaakov is opgericht door Edmond James de Rothschild in 1882.

Het was echter pas in mid jaren ‘90 dat de Israëli’s begonnen te beseffen dat kwaliteitswijnen kunnen worden geproduceerd in een Midden-Oosten klimaat, zowel op de winderige heuvels van de Golan-hoogvlakte als de laaggelegen gebieden van de Negev.

Nu zijn er ongeveer 300 wijnhuizen in Israël, waarvan er zo’n 200 ‘boutique’ opereren. Terwijl veel gebruik wordt gemaakt van state-of-the-art apparatuur en de kennis alleen verkregen wordt door het bestuderen van, andere vooral cottage-industrie bedrijven.

De uitvoer groeit exponentieel

Volgens Haim Gan drinkt Israel vooral rode wijn(70%), die door de ontwikkelingen steeds lichter zijn geworden en minder houtachtig dan voorheen. Men drinkt in de laatste jaren ook meer witte wijn, in plaats van semi-droog of zoet( denk aan kiddoesj wijn). Ongeveer 15% van lokaal geconsumeerde wijn wordt geïmporteerd, voornamelijk uit Italië, Chili, Argentinië, Frankrijk en Spanje.
Wat interessant is om te vermeldden is dat Israeli’s gemiddeld minder dan acht liter per persoon per jaar drinken, terwijl wij hier in Nederland gemiddeld 24 liter pp/pj drinken.

Om te overleven moeten Israëlische wijnhuizen exporteren -, een omstandigheid die ertoe heeft bijgedragen dat ook het succes groeit en toeneemt:In 2001 bedroeg de export $ 8,01 miljoen dollar. In 2011 is dit aantal gestegen tot $ 26,7 miljoen  dollar.

Meer dan 55% van de export vind hun weg naar de Noord-Amerikaanse markt,  35% gaat naar Europa. De rest verdeeld zich over meer dan 30 landen in vijf continenten. De toonaangevende importerende landen zijn de VS, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Duitsland.

Er zijn op het moment acht wijnhuizen die staan voor bijna 90% van de Israëlische wijnexport, te noemen: Barkan, Binyamina, Carmel, Dalton, Galil Mountain, Golan Heights, Recanati en Teperberg.
 
Video – Israëlische wijn revolutie (Ministerie van Buitenlandse Zaken):
http://www.youtube.com/watch?v=eeznFb2SwhA&feature=youtube_gdata