Israel en China hebben in juli een historisch samenwerkingsovereenkomst getekend. De overeenkomst houdt in dat er zal worden samengewerkt aan een Eilat spoorweg en diverse andere projecten zoals de aanpak van een binnenlandse haven en kanaalwateren ten noorden van Eilat. De twee Ministers van Verkeer, Yisrael Katz en Li Shenglin ondertekende het memorandum tijdens het Israelische bezoek aan Peking.

De 12 koppige delegatie vertrok voor een drie-daags bezoek aan China. Het belangrijkste project op de agenda was de bouw  van een spoorlijn dat de mediterrane havens van Israël in Ashdod en Haifa zal verbinden met de Eilat Port. Ook zijn er plannen om de lijn naar de Jordaanse Aqaba Port uit te breiden.

Premier Benjamin Netanyahu verklaarde tevens dat de Eilat spoorweg prioriteit heeft vanwege het strategisch en beleidsmatig belang. De 180 kilometer spoorlijn zal lopen door de Arava-vallei en Nahal Zinn. Netanyahu wil de reistijd tussen Tel Aviv en Eilat minimaliseren tot twee uur.