Let’s take a step back into history facts…
Baron Edmond de Rotschild
Photo: Baron Edmond de Rothschild

Wijn wordt al sinds de tijd van de Bijbel in Israël gemaakt. In de moderne tijd heeft de Israelische wijnindustrie echter een aantal drastische veranderingen ondergaan. Deze moderne tijd begon in 1870 toen de Mikwe Jiraeel Agrarische School bij Jaffo begon te experimenteren met dus geïmporteerde wijn uit Europa. In 1882 nam de wijnverbouw enorm toe dankzij grote investeringen van Baron Edmond de Rothschild.

Na de vorming van de staat Israel in 1948, zijn de traditioneel gewortelde wijngaarden ontstaan en begon men te planten in nieuwe gebieden van het land. Immigratiegolven hebben ook geleidelijk het land veranderd in haar drinkgewoonten: wat begon als een voorliefde voor voornamelijk zoete, eenvoudige wijnen is overgegaan op de vraag naar meer geavanceerde droge en semi-droge wijnen.

Hoewel Israël relatief gezien een klein wijnland is in vergelijking met de traditionele producenten zoals Frankrijk of Italië, biedt Israël de wijnliefhebber een opmerkelijke waaier van wel, voortreffelijke wijnen. De diversiteit aan verschillende microklimaten in Israël maakt het daarbij mogelijk om een groot aantal druivensoorten te produceren.

Vandaag de dag..
Wine promo
Foto: Amphorae vineyard

Beschikt Israël over meer dan 200 wijnmakerijen met een mooie balans van grote, gevestigde- en de meer boutique wijnmakerijen. De kwaliteit heeft sinds de jaren ’80 een grote sprong voorwaarts gemaakt mede door de import van kennis over wijnmaken vanuit o.a. Californie.  Maar menigeen is ook agereisd naar Europa om diverse studies te volgen bij bekende wijnmakers in bijvoorbeeld Italie en Frankrijk.

Het is ook niet langer een verrassing dat de Israëlische wijngaarden deelnemen aan invitation-only internationale wijnshows en regelmatig gouden medailles winnen in wereldwijde competities.

Wijnhuizen in Israel worden vertegenwoordigd door lokale overheidsinstanties als http://www.export.gov.il/eng/Branches/Consumption/Food/FoodCompanies/FoodCatalogue/.aspx?Branch=17&SearchCompany.

Men kent ook een publieke wijnvereniging:
http://www.wineboard.co.il/?CategoryID=155 (alleen beschikbaar in Hebreeuws)

Homegrown Israel
Israël is al bekend om haar geavanceerde technologie en innovatieve landbouw maar beide kwaliteiten komen ook echt samen in haar wijngaarden.

Of het nu gaat om wijngaarden die groeien in de woestijn (met de nieuwste wereldklasse voedingsirrigatietechnieken, die ook werden uitgevonden in Israël) of de plaatsing van meteorologische stations op de wijngaarden, Israël is een leider in de toepassing van technologie en creatieve landbouw-oplossingen om haar wijnen te optimaliseren. Door de juiste technologieën en, ondanks, de extreme omstandigheden van de natuur wordt Israel gezien als één van de mooist groeiende gebieden in de wereld.

Druivenrassen
De belangrijkste variëteiten van Israël en haar druiven voor het produceren van kwaliteitswijnen zijn Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Merlot en Chardonnay. Ook populair zijn Syrah, Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera, Nebbiolo en Petit Verdot, onder de rood en Gewurztraminer, Viognier en Muscat Canelli (de Frontignan) van de blanken (ter info: Israel heeft destijds ook haar eigen druif geproduceerd http://en.wikipedia.org/wiki/Argaman_%28grape%29)

Klimaat
Kenmerkend voor Israël is de verbazingwekkende diversiteit in klimaat en het weer in zo’n relatief klein land. De ligging en de hoogte van de streek bepalen voor een groot deel het klimaat in Israël, waardoor de temperaturen sterk variëren maar ook door de geografische. Het hele land kent twee seizoenen: een zachte, vochtige winter en een hete, droge zomer. De lente en herfst duren kort. Het groene noorden wordt gekenmerkt door bossen, heuvels en dalen terwijl het zuiden van Israël vooral woestijn is. Echter door innovatieve bewaterings technieken wordt ook de Negev woestijn geleidelijk steeds meer veranderd in grond met goede agrarische toepassingsmogelijkheden.

Wijnregio’s
Israël kent 5 wijnstreken: Karmel, Samson (Sjimsjon), Judea, de Golan, en de Negev. De belangrijkste wijngebieden bevinden zich in de Karmel en de Golan. De regio’s zijn als volgt te omschrijven:

De Galilea – dit gebied bevindt zich in het noorden van Israël, met de Eerste en Tweede Galilea en de Golanhoogten, wordt het gebied beschouwd als het mooiste wijnbouwgebied van Israël in de regio. De wijngaarden zijn relatief nieuw, gevestigd op grote hoogte met een koel klimaat. De Upper Galilee is een bergachtig gebied met zijn steile pieken en steenachtige bergkammen, de bodem is zwaar en grind, maar goed gedraineerd. De Golan Heights is een vulkanisch plateau, met vulkanische basalt en een tufsteen bodem. Het gebied profiteert van een koele, beluchte bries van de met sneeuw bedekte berg Hermon.

Samson- de centrale kustvlakte en de heuvels van de Judea gebergte maken deel uit van deze regio en is de twee na grootste in Israël. De bodems zijn zandig en terra rossa aan de kust, met kalksteen, alluviale klei en leem op de heuvels. Het gebied heeft een Mediterraans klimaat aan de kust met hete, vochtige zomers en warme, milde winters.

Shomron – de grootste wijn groeiende regio van Israël die profiteert van de Carmel gebergte en de koele winden van de Middellandse Zee. Bodems zijn zwaar en kalkhoudend en het klimaat is typisch Mediterraans. Shomron heeft de reputatie en neiging om voor de minder bekende druivensoorten gebruikt te worden in plaats van vakkundig mengsels bij de betere wijnen.

Judea Hills – De heuvels van Judea is een kwaliteit, maar onderontwikkelde wijn regio die zich uit de bergen ten noorden van Jeruzalem zuidwaarts bevindt. Warme dagen en koele nachttemperaturen kenmerken de regio, die op sommige plaatsen op 800 meter of meer boven de zeespiegel ligt. De gronden zijn dun, kalkhoudend, en stenig. De hogere bergen krijgen sneeuw in de winter.

Negev – De Negev-woestijn in het zuiden van Israël is strategisch geplant met name in het hogere noordoosten en de centrale gebieden. Bodems zijn zandige tot lemig en de temperaturen variëren van zeer heet tijdens de dag naar koelere avonden en koude nachten. De wijngaarden worden soms mistig in de ochtenduren. De droogte en lage vochtigheidsgraad houden plantenziekten beperkt.

Israel &wijn, waarom? De feiten op een rij:

–       Israël heeft de internationale wijnindustrie verbaasd met zijn buitengewone sprong in
kwaliteit: het bereiken van de voortreffelijkheid van één van de succesvolle
wijnproducerende landen;
–       Israël giet technologie in elke bedrijfstak, wijn is geen uitzondering. Het land heeft
een reputatie voor landbouw-excellentie en innovatieve technieken;
–       Israël heeft een goed evenwicht bereikt van grote, gevestigde kwaliteitswijnmakerijen
en indrukwekkende boutiquehuizen;
–       De Israëlische wijnindustrie blijft verder te ontwikkelen. Er zijn nog steeds
mogelijkheden om nieuwe wijnbouw gebieden te ontdekken en weinig bekende
schatten te vinden;
–       De Middellandse/Midden-Oosterse klimaat is ideaal;
–       Bezoekers kunnen veel leren over het land door het prisma van de wijnindustrie.

De rijke geschiedenis van Israël en opkomende talenten: Israël is een land van unieke belang omwille haar wijnhistorici, huidige- en voormalige kenners. Vandaag de dag kan men zeggen dat Israël een Nieuwe Wereld wijnland is van één van de oudste wijnproducerende regio’s in de wereld!!

Voor aanvullende info: http://www.wines-israel.co.il/len/index.php?sid=1763

En welke wijn uit Israel kan ik dan nu waar kopen?

Bent u na het lezen van dit artikel benieuwd geraakt naar Israelische wijnen.. Vindt hier een lijst van Nederlandse distributeurs die wijnen uit Israel verkopen:

HEMA
Contact: de heer Arjan Alings
Bedrijf: SL Food
E-mail: info@slfood.nl
Telefoon: 020 6154907
Wijnhuis: Teperberg
Verkoop online:http://www.hema.nl/winkel/eten-en-drinken/wijn/koosjere-wijnen

Vinites BV.
Contact: mevrouw Cathy Moerdijk en Greetje Russchen
E-mail:info@vinites.com
Telefoon: 023 553 90 90
Wijnhuis: Domaine du Castel
Verkoop online: http://www.vinites.com/Assortiment/israel

Israel Producten Centrum
Contact: de heer Pieter van Oordt en John Farenhorst
E-mail:info@ipc-nijkerk.nl/ipcwijnen@zeelandnet.nl
Wijnhuizen: Segal, Barkan en Noah-Hevron winery.
Website: www.israelwinkel.nl (meer dan 200 verkooppunten via de website terug te vinden)

Tah-or Nederland BV
Contact: de heer Harold Ouwekerk en Jacco Veldhuizen
E-Mail: info@tah-or.nl
Telefoon: 055 576 2325
Wijnhuizen: Vitkin winery, Recanati en David’s Harp
Verkooppunten: http://www.tah-or.nl/partners.html?SID

Dirkzwagergroep: Intercaves, Delcaves en Vos&partners
Contact: de heer Herman Foppen
E-mail: hfoppen@intercaves.nl
Telefoon: 0332478812
Verkoop online: www.uwtopslijter.nl en www.mitra.nl
Voor algemene informatie: www.intercaves.nl
Wijnhuis: Golan Heights

Wijn Verlinden
Contact: de heer Joep de Man
E-mail: info@wijnverlinden.nl
Telefoon: 073 648 80 11
Wijnhuis: Galil Mountain winery
Verkoop online: http://www.wijnverlinden.nl/webcatalogus.php?zoeken=ja&naamwijn=&soortwijn=&land=7&wijnstreek=&wijnhuis=&druifsoort=&x=52&y=15