Herinnert u zich ARPU nog? Nog niet al te lang geleden was de ontwikkeling van mobiele technologieën bijna volledig gericht op het verbeteren van de opbrengst  van mobiele providers. Al met al, kunnen wij constateren dat deze strategie geslaagd is. Maar waarom zouden alleen operators profijt hebben van van de mobiele revolutie? Tegenwoordig zien wij de detailhandel steeds meer gebruik  maken van hun eigen mobiele marketing kanalen. Volgens een recent onderzoek van Forrester gebruiken slechts 48% lower-funnel mobiele marketing tactieken om met hun klanten in contact te komen en te communiceren. Onderstaande bedrijven hebben getracht om met hun technologie op deze ontwikkeling van mobiele direct markteing in te spelen.

Sinds de eerste tv-reclame in 1941 zijn reclame spotjes de ultieme mass-marketing tool. Echter, in de afgelopen tien jaar zijn marketeers massaal overgegaan op een meer gepersonaliseerd medium – het internet. Idomoo levert een oplossing van gepersonaliseerde videoboodschappen voor de detailhandel, deze kunnen verstuurd via e-mail,  web of mobiele app. Klanten worden persoonlijk betrokken door middel van videospotjes met gepersonaliseerde gegevens en informatie (bijvoorbeeld een mondeling toegelichte factuur, bankafschrift of rekening). Het resultaat is een meetbaar hogere klantenbinding, ARPU, conversie en call center efficientie.

Een andere wardevolle tool zijn locatie-gebaseerde diensten; deze hebben succesvol klanten weten aan te trekken. Maar wat gebeurt er als ze eenmaal in de winkels zijn en door de gangen en schappen dwalen? De oplossing WiseBy van WiseSec biedt retail leveranciers de mogelijkheid om hun klanten gericht te laten winkelen door o.a. micro-locatie gebaseerde coupons en promoties, gepersonaliseerde check-in / check-out berichten, NFC-achtige betalingsmogelijkheden. Tegelijkertijd beschikt de detailhandel hiermee over een volledige dashboard van in-store traffic patronen en statistieken.

“Mobiele marketing kanalen zijn zeker zeer geschikt voor de eenvoudige retailer, maar ons bedrijf is veel complexer dan dat. Onze business met zich meebrengt een hele bedrijfsproces, niet alleen een advertentie en een aankoop. Er is geen enkele manier om de complexe relatie met onze klanten te versimpelen tot een niveau van zoiets als WhatsApp”, mag menig bedrijf nu roepen.

Welnu, het is mogelijk. Hoe, vraagt u zich af? Het mobiele platform van het Israelische bedrijf Applicat is ontwikkeld als mobiel communicatiekanaal tussen de onderneming en haar klanten.  Dit mobiele platform biedt een reeks tools die een snelle uitvoering van de activiteiten van de business logic mogelijk maakt, en daarmee eindgebruikers vanaf elk mobiel apparaat een gemakkelijke toegang tot diensten.