ScreenShot001Water is overal ter wereld belangrijk, en watertekorten worden nergens toegejuicht. Er wordt geschat dat de water infrastructuur jaarlijks 25 tot 30 procent water ‘kwijtraakt’ door lekken in waterleidingen. Alleen in Azië al lekt jaarlijks voor 9 miljard dollar water weg. Engeland verliest dagelijks de hoeveelheid water die 11 miljoen mensen nodig hebben. Israëlisch startup bedrijf TaKadu werkt aan een oplossing om het lekken uit waterleidingen tegen te gaan.

TaKaDu is in 2009 opgericht door Amir Peleg, en faciliteert een water network monitor systeem service, wat water nutsbedrijven helpt hun waternetwerk in de gaten te houden, en zo lekken, barsten en andere inefficiënties te ontdekken. Dit gebeurt in real-time. TaKaDu maakt gebruik van reeds aanwezige sensoren en gegevens in het netwerk, en vergelijkt deze met data van dagen, weken en zelfs jaren geleden.  Naast deze data worden ook andere factoren meegenomen, zoals het weer, om tot een meer accurate voorspelling over het functioneren van het netwerk te komen. Deze vergelijking wordt gemaakt door een uniek wiskundig model dat TaKaDu heeft ontwikkeld, bestaande uit algoritmes en statistieke methoden. Wanneer het systeem een potentieel probleem in het waternetwerk heeft ontdekt, stuurt het een online alarm naar het water nutsbedrijf dat er inefficiënties zijn aangetroffen. Dit wiskundige model geeft volgens het bedrijf een accuraat zicht op de conditie van het water netwerk.

Volgens Peleg kan het systeem van TaKaDu ook in andere landen worden gebruikt. Wereldwijd staan de waternerwerken bekend als niet efficient. Vooral in Westerse landen kunnen de systemen verbeterd worden. De waternetwerken zijn namelijk vaak gedateerd, en zijn te duur om de gehele infrastructuur te vervangen. TaKaDu heeft verschillende internationale partijen al wakker geschud en heeft nu klanten zoals het grootste Engelse waternet en verschillende bedrijven in Azië en Zuid Amerika.

In 2011 heeft TaKaDu de prijs binnen de categorie ‘Technology Pioneers’ op ‘The World Economic Forum’ in Geneve gewonnen. Deze categorie is speciaal voor bedrijven die een technologie aanbieden met een positieve invloed op de leefomgeving van mensen. Volgens het WEF zal TaKaDu de werkwijze van de watersector met haar verbluffende technologie beïnvloeden . Dit wordt bevestigd door een trotse Amir Peleg: “Unlike computer networks or the internet, which are both effectively functioning via programs and algorithms, the water sector doesn’t operate through progressed tools like these,” says Peleg. “We bring the power of maths and algorithms to the water sector, and that is the wisdom and the innovation of our solution”.