De markt voor kinder-en educatieve apps blijft groeien – aldus blijkt uit de aankondiging van Apple afgelopen week met 1 miljard downloads van educatieve apps in iTunes U. Tevens leidt deze groei tot consolidatie en nieuwe business modellen. In een van de laatste ontwikkelingen heeft TabTale, een uitgever van kinder-en familie apps, Kids Games Club gekocht, maker van applicaties zoals “Paint Sparkles”. Volgens bronnen van TechCrunch was dit een deal ter waarde van $ 3  – 4 miljoen. Samen hebben de twee in Israël gevestigde bedrijven bijna 200 apps geproduceerd met rond 100 miljoen downloads. Dat maakt het tot een van de grotere uitgevers van jeugd / familie apps, verteld TabTale CEO Sagi Schliesser.

TabTaleTabTale en Kids Games Club hebben beiden jong publiek als doelgroep, dennoch vullen partijen elkaar aan: TabTale, zoals de naam al aangeeft, richt zich grotendeels op tablet apps en verhalen, terwijl Kids Games Club  – je raadt het al – veel spelletjes en educatieve interactieve content maakt, voornamelijk ontworpen voor smartphones.

Beide zijn vooral gericht op iOS-apps, hoewel de nieuwere activiteiten van TabTale zich op het Android-platform richten. Schliesser zegt, dit jaar 5 miljoen downloads te bereiken. Dusver was de doelgroep kinderen tot en met 12 jaar, dit wil men uitbreiden met gebruikers van 12-18 jaar. Het idee is om reeds bestaande gebruikers te volgen ‘als ze ouder worden en om te proberen deze blijvend t houden “via leuke dingen zoals arcade games,” verteld Schliesser.

Met het meegroeien van hun gebruikers wil men ook andere business models kunnen aanbieden. Tot nu toe bood men apps met een mix van ad-free, betaalde downloads en gratis, advertentie-ondersteunde apps. Nu de twee partijen over een gezamenlijke omvangrijke catalogus beschikken, is men van plan om abonnementen modellen aan te bieden, gebaseerd op het idee van de boekenclubs, waar gebruikers een maandelijks bedrag betalen voor een bepaald aantal apps.

“We zien dat onze doelgroep per maand tussen de acht en tien apps downloaden, en wij denken dat kinderen diversiteit willen, dus een soort abonnement zou goed werken”, verklaart Schliesser. Op platformen zoals iOS, zou de abonnementen “club” gaan via Apple’s iTunes, vergelijkbaar met in-app abonnementen.

Voor het volledige artikel gaat u naar TechCrunch.