29 maart begon als een historische dag. Dit was de dag dat het gasveld Tamar de gas toestroom naar Israël in kaart bracht. Deze toestroom van gas brengt een eind aan een tweejarig gebrek van natuurlijk gas, sinds de afsluiting van de gasleiding uit Egypte in 2011.

gasblok12

Het ministerie van Water en Energie bevestigde dat Israël vanaf 31 maart een nieuwe gas-toestroom tot haar beschikking heeft. Het gas zal eerst een tocht van 200 km afleggen om aan land te komen. De eerste weken zal de gasstroom gelimiteerd zijn, maar uiteindelijk zal de gas-toestroom zo’n 500 miljoen kuub per dag opbrengen. Alhoewel, wanneer de gas-toestroom samen komt met het gasveld Yam Tethys, zal het o’n 700 miljoen kuub per dag opleveren.

Het gasveld Tamar ligt net buiten Haifa, en zal via de nieuw aangelegde  infrastructuur van 160 km vervoerd worden. Daarna moet het gas alsnog 24 km afleggen via Ashdod’s bestaande infrastructuur dat het gas uit de Yam Tethys velden begeleid.

De minister van Water en Energie, Silvan Shalom, noemde 31 maart een historisch moment voor de Israëliërs. “Een historisch moment, de nationale feestdag van vrijheid gaat samen met het vieren van onze energie onafhankelijkheid”.

De aandeelhouders van het Tamar veld feliciteerde de Israëliërs met deze grote prestatie. Door deze prestatie zal het land minder afhankelijk zijn van het importeren van energie. In 2011 stopte de gas toestroom vanuit Egypte, waardoor het Israel Electric Corporation  geforceerd was om duurdere en meer vervuilde brandstof te importeren. 

Noble Energy Inc. heeft er ook voor gezorgd dat de hoeveelheid gas van de Tamar velden, dat eerst werd geschat op 9 mlijoen kuub, nu door speciale boormethodes omhoog schoot naar 10 miljoen kuub. Noble Energy werkt samen met de Nederlandse partij Sewell & Associates Ltd.

bron1

bron2