RummikubTerwijl een groot deel van de wereldwijde (media) aandacht gericht is op de conflicten in Israël, is het land stilletjes uitgegroeid tot een energieke, ambitieuze broedplaats van ondernemerschap en uitvindingen. Het enorme aantal innovaties die wortel hebben geschoten op haar grondgebied – ondanks de uitdagingen van de geografie, grootte en diplomatie- zijn zonder meer een goede reden om trots op te zijn.

De tomeloze Israëlische geest heeft ons in de afgelopendruppelirrigatie decenia ingenieuze en invloedrijke uitvindingen gebracht zoals onder anderen de voicemail, SMS,  druppelirrigatie, de elektrische auto grid, de Disk-on-Key en nog veel meer. Wij hebben in het volgende een kleine selectie spraakmakende beursgenoteerde innovaties op een rij gezet die in de 65 jaar van Israëls bestaan de wereld in zijn gegaan.

Borstkanker diagnose (1954): Efraïm Frei ontwikkelt op basis van zijn onderzoek in het Weizmann Institute het innovatieve breast imaging systeem, T-Scan, dat later wordt geproduceerd en gedistribueerd door TransScan Medical. Het Amerikaanse FDA omschreef zijn ontwikkeling als een “belangrijke doorbraak” in de borstkankerpreventie.

Druppelirrigatie (1965): Het bedrijf Netafim ontwikkelt de druppelaars en sproeiers voor de moderne land- en tuinbouw.

Computer porcessors (1974): Computer gigant Intel zet een R&D-centrum op in Israël. Onderzoek in dit centrum leidt tot de ontwikkeling van de wereldwijd alomtegenwoordige 8088 processor en de Centrino chip.

Behandelmethode leukemie (1981): Elli Canaani start bij het Weizmann Institute. Zijn onderzoek naar chronische myeloïde leukemie leidde tot de ontwikkeling van het medicijn Gleevec, dat wereldwijd wordt gebruikt om CML te behandelen. De moleculaire processen die Canaani identificeert werden later ook in andere leukemieën ontdekt, evenals in bepaalde tumoren en lymfoma.

EpiladyEpiLady (1986), de eerste elektrische haar verwijderaar(epilator), vestigde per omgaande haar leidende positie in de internationale beauty care markt en heeft sinds haar marktintrodcutie in 1986 30 miljoen exemplaren verkocht. Het toestel werd uitgevonden door Mepro Epilady Ltd.

Auto veiligheidssysteem (1999): Amnan Shashua en Ziv Aviram richten MobilEye op, een bedrijf dat zich richt op het veilig maken van verkeer en het voorkomen van aanrijdingen.

De Disk-on-Key, het alomtegenwoordige mobiele opslagstickje geproduceerd doordiskonkey SanDisk, word uitgevonden door Dov Moran. De disk-on-key is door het gebruik van flash-geheugen de verbeterde en mobiele versie van de schijf en diskette-technologie.

Mini videocamera (2011): Medigus Ltd. ontwikkelt ‘s-werelds kleinste videocamera met een diameter van 0.99 mm. De mikroscopisch kleine camera voorziet in nieuwe mogelijkheden voor diagnose en behandeling van gastro-intestinale aandoeningen.

Uiteraard zijn bovenvermelde innovaties slechts een kleine selectie. Voor nog meer baanbrekende uitvindingen kijkt u op A Jewish Post. Ook Israel21c heeft een mooi overzicht samengesteld.