De Israëlische economie groeide in het eerste kwartaal van 2013 sneller dan werd gedacht in het laatste kwartaal van 2012. Wel bleven de exportcijfers zwak en de consumentenbestedingen groeide marginaal.

bank of israel

In het 4e kwartaal van 2012 werd duidelijk dat Israel haar economie was gegroeid met 2.6%. Dit viel mee tegen de verwachting van een 2.4% groei uit het eerste kwartaal van 2012. De bank analyseerde ook de gehele groei van Israel over het jaar 2012 en kwam uit op 3.1%, wat 0.1% lager is dan het voorgaande gepubliceerde getal 3.2%. Deze groei is het laagst sinds 2009, alhoewel Israel wel tot de top behoord van de westerse landen.

De economische groei wordt dit jaar geschat op 2.8%, waarbij de gasproductie, die in maart 2013 startte, niet is meegerekend. Deze productie van aardgas zal naar verwachting  1 procent aan het GDP toevoegen.

De Israëlische bank nam op 24 maart het besluit om de rente voor een derde maand op rij te behouden op 1,75%. Deze cijfers en de stijgende huizenprijzen laten samen een voorzichtige economische stabiliteit zien.

” De bank analyseerde haar macro-economische gegevens samen met enquêtes resultaten en toonde een verbeterende economische activiteit in het eerste kwartaal in 2013″, aldus de centrale bank. De bank voegt er aan toe dat het vooralsnog te vroeg is om een economische groei te bevestigen. Er kan niet worden voorspeld of deze groei zal worden vastgehouden of dat het een zwakke stijging is gezien het vorige kwartaal.

Naast het vastgestelde rente percentage, publiceerde de bank ook haar verwachtingen over de economische inflatie en zal uitkomen tussen de 1 tot 3 procent.

Daarnaast werd er een waarschuwing gegeven, als de tekort-doelstellingen van het begrotingstekort in de komende twee jaar niet worden behaald, het kan leiden tot een stijging van de bank rentes.

” Als Israel haar doelstellingen wil behouden, moet de overheid haar budget met 3.6 miljard verlagen. Na deze  verlaging, zal het 2013 budget een reële groei van ongeveer 4,5% kunnen ontwikkelen in vergelijking met de begroting van 2012″.

De analisten van de centrale bank toonde aan dat de verwachte economische groei uit zal monden op 2.8, zonder de productie van aardgas mee te nemen in de analyse.

Bron

Bron2

Bron3