De Israelische High Tech industrie, ookwel ‘Silicon Wadi’ genoemd, wordt bewonderd zowel in Nederland als internationaal. Niet alleen is Tel Aviv als tweede meest innovatieve stad benoemt, en trekt grote partijen zoals Facebook en Google, maar ook jonge Nederlandse Start-Ups!

wikibrains

De wereldwijde economische crisis lijkt aan Israël voorbij te gaan. Sinds 2008 groeide de economie jaarlijks met een gemiddelde van 4,5 procent. Deze groei is mede te danken aan technologiesector. Technologische hoogstandjes in de zorg, ICT en landbouw bedacht in Israël worden wereldwijd gretig geïmporteerd.

Het Israëlische succes is niet onopgemerkt gebleven. Microsoft, Facebook, Google, Apple en Samsung openden de afgelopen jaren allen  een R&D-afdeling. Inmiddels zijn de bovengenoemde grootheden ook in concurrentie met elkaar om de de vele start-ups, die als paddenstoelen de grond uitschieten, binnen te halen. Nu wagen niet alleen de grote partijen zich aan Israël  maar ook de Start-Ups uit Nederland. Het maandelijkse business magazine, Sprout, interviewde 2 Nederlandse ondernemers over de gewaagde sprong.

Een van die jonge hightechondernemers is de Nederlandse Jishai Evers (23). Jishai Evers kwam tijdens zijn bachelorstudies rechten en economie met het idee voor zijn start-up. “Toen ik studeerde deed ik al mijn onderzoek via zoekmachines. Dat was een inefficiënt en tamelijk vervelend proces; ik deed twee studies en had vaak al snel twintig tabbladen tegelijk openstaan. Ik zocht vergeefs naar een manier om die zoektocht beter te structureren”, verteld Jishai Evers aan Sprout. Door deze zoektocht ontstond het idee voor Wikibrains.com. Volgens Evers is Wikibraind “de grootse brainstorm ter wereld, waarmee gebruikers op een snelle en visuele manier informatie kunnen vinden, organiseren en delen”.

Toen Evers Wikibrain startte dacht hij voornamelijk geld te verdienen met de verkoop van gebruikersdata en premiumaccounts. Wel bleek dat in de afgelopen maanden vele educatieve bedrijven veel belangstelling hebben voor de online brainstorm. “De markt voor educational technology, ofwel ed-tech, is heel sterk in beweging. Veel scholen gaan op de Ipad-tour en zoeken daar nieuwe technologie bij die aan hoge kwaliteitseisen moet voldoen. Steeds meer van onze gebruikers komen uit die hoek, want Wikibrains biedt studenten een extra laag om te leren bovenop wat ze al kennen”, aldus Evers.

Innovatieprogramma

In de afgelopen maanden zit Wikibrians in een stroomversnelling. Wikibrains werd eerder dit jaar  geselecteerd door MindCet. Mindcet is een prestigieus innovatieprogramma van het Israëlische Ministerie van Onderwijs dat Start-Ups de kennis en financiële middelen biedt om te groeien en de markt op te gaan.

Om Wikibrains te kunnen ontwikkelen gebruikt Evers een gecompliceerde, gepatenteerde technologie. Om deze technologie in de praktijk te brengen, wist Evers al van te voren dat hij in Israël moest zijn. “Hier zitten de getalenteerde programmeurs en creatieve geesten die voor zo’n nieuw idee nodig zijn. Bovendien zijn heel veel jonge mensen hier met technologie bezig zodat je ook van andere kanten nieuwe input krijgt.”

Voor meer informatie zie Sprout online:

Bron