Credit analist, Fitch Rating Agency, confirmeerde Israël’s A ranking, vanwege de stabiele vooruitzichten. Tijdens de presentatie benoemde Fitch Israël’s sterke en stabiele economie, daarnaast refereerde zij naar een relatief hoog GDP, de kwaliteit van het onderwijs en de zakelijke omgeving die de innovatie stimuleert.

 

Fitch rates Israel with A credit for stable economy

Fitch rates Israel with A credit for its stable economy

De Israëlische economie groeit in het jaar 2013, mededoor de aardgas vondst en stijgt volgens de voorspelling naar 3,7% . Een groei naar 3.7% is in vergelijking met de 2.3% van 2012 aanzienlijk. De recente productieve gasvelden zorgen voor een stabiliteit van de energieprijzen die mogelijk ook de energie-import zullen verminderen.

Naast de verwachte groei en de stabiliteit van Israël’s economie, kaartte Fitch ook de overheidsschuld aan. De overheid heeft namelijk de mogelijkheid om de overheidsschuld te verminderen door haar binnenlandse marktbronnen aan te spreken. Deze markt zorgt ervoor dat de noodzaak om internationale markten aan te spreken wordt verminderd. Ondanks het feit dat Israël diverse binnenlandse bronnen heeft om dit kapitaal te werven, heeft zij ook het vermogen om kapitaal aan te trekken door middel van internationale bronnen.

Daarnaast werd er opgemerkt dat de nieuwe politiek coalitie zich nog moet bewijzen. Tevens, wordt de onstabiele politieke situatie, vanwege de onstabiele relaties met de buurlanden, genoemd als zorgenkindjes. Deze onstabiele relaties zouden er voor kunnen zorgen dat Israël op een hoge defensie-uitgaven uitkomt, die de economische activiteit kan aantasten. Fitch gaf ook aan dat de omvang van de overheidsschuld in verhouding tot het GDP  aanzienlijk hoog is vergeleken met andere landen, en waarschijnlijk niet zal afnemen met als gevolg een grotere overheidstekort.

Met betrekking tot het begrotingstekort, acht de huidige regering een doelstelling te behouden om het tekort te verminderen en zal het met moeten omgaan met de druk om uitgaves weer te verhogen. Ook loopt Israël het gevaar om, gezien haar politieke situatie, weer in een onstabiele situatie te belanden met een van haar buurlanden. Dit zou kunnen zorgen voor een verlaagde credit rating.

Fitch sluit af met een positief credit oordeel, “Wanneer Israël haar overheidsschuld verlaagt en de politieke situatie stabiliseert,  creëert het een hogere credit waardering”.

Bron

Bron2