S&P (Standard & Poor) het Amerikaanse credit waardering agentschap verlaagde afgelope week Israël credit waardering naar  AA-/A-1+. Deze beslissing werd genomen als reactie op het verhogen van het begrotingstekort aangekondigd door Minister Lapid.

Standard and Poor's

S&P heeft haar lokale credit waardering verlaagd vanwege de lagere fiscale prestaties en het monetaire beleid. Alhoewel Israël lokaal (US) een credit verlaging ontvangt, zal de waardering in buitenlandse valuta’s haar waarde behouden.

Het bureau publiceerde een verklaring, “De verlaging van Israel’s waardering met betrekking tot de lokale munteenheid is gebaseerd op de verhoging van het begrotingstekort, en de kloof tussen de fiscale presentaties, statistieken van de economische presentaties en het flexibele monetair beleid”.

S&P vermeld dat de economische vooruitzichten voor Israël stabiel zijn, maar de waardering zou verder kunnen dalen als Israël niet in actie komt om haar begrotingstekort te verkleinen. Ook haar internationale relaties met buurlanden kunnen effect hebben op de waardering.

S&P weergeeft in een verklaring dat zij van mening is dat de verhoging van het begrotingstekort een grote tegenslag is voor de overheid en zal zorgen voor een daling in de voorspelde economische groei. Als reactie op de S&P credit verlaging gaf Minister Lapid aan niet verrast te zijn.

Fitch, een andere credit waardering agentschap, gaf aan dat de begrotingstekort met een hoger bedrag werd verhoogt dan zij verwachtte. Fitch noemde in eerdere berichtgeving dat een eventueel verhoogd begrotingstekort  kan leiden tot een  wereldwijd verslechterd imago. Ondanks deze waarschuwing gaf Fitch Israël een A credit waardering.

bron