Suntech en het Israelische bouwbedrijf Shikun Binui presenteren het plan om de twee grootste zonne-energievelden in Israel te bouwen. Beiden projecten zullen jaarlijks zorgen voor 19.21 GWh aan energie, dit valt te vergelijken met 13,000 ton kolen.

A photovoltaic field in the Negev (Photo credit: Courtesy Enerpoint)
Suntech zal samen met Shikun Binui twee zonne-energie velden ontwikkelen, waarvan een van 5-megawatt en een 6-megawatt. De 5 megawatt zal geplaatst worden naast de Kibboets de Boker en de 6 megatwatt zal worden geplaatst in de kibboets Hatzerim.

De zonnepanelen worden geleverd door de Suntech zonnepanelen producent in Israël; Enerpoint. De 2 projecten zullen jaarlijks 19.91 gigawatt genereren wat ook vertaald kan worden naar zo’n 13,000 ton aan kolen.

Beiden partijen, zowel Suntech en Shikun Binui willen de kosten van het project niet prijsgeven. Wel vertelde insiders aan de Times of Israel dat het project een geschatte waarde heeft van zo’n 20 miljoen. Mocht dit waar zijn, betekend dit dat Suntech en Shikun Binui de grootste deal ooit op het gebied van zonne-energie in Israël hebben gesloten.

In de afgelopen jaren zit de alternatieve energie sector in een neerwaartse spiraal, zowel in Israël als wereldwijd. Bloomberg laat dan ook een steile daling in zonne-energie investeringen zien. In vergelijking met het voorgaande jaar wordt er met 22 procent minder in alternatieve energie projecten geïnvesteerd.

De reden voor de duidelijke daling verschilt per investeerder. Analisten geven aan dat de voornaamste reden zijn vanwege het onduidelijke alternatieve energie beleid, de schandalen rondom de alternatieve energie sector, lagere olie en gas prijzen en de recordhoogte van de alternatieve elektriciteit productie.

Vertegenwoordigers van de Israelische zonne-energie sector geven aan hoop te hebben dat het Suntech en Shikun Binui project voor een omkeer kan zorgen binnen de alternatieve energie (binnenlandse) markt.

De Vice President van Suntech gaf aan dat deze zonne-energie velden een van de grootste zonne-energie projecten in Israël zullen zijn en hoopt samen met Shikun Binui als partner dit project tot een succes te brengen. “We kijken er naar uit om deze markt verder te ontwikkelen”.

Bron