De Israëlische elektrische auto firma, Better Place, heeft op 26 mei 2013 officieel haar faillissement aangevraagd bij het Central District Court in Israël.

betterplace

Het bestuur van Better Place geeft aan dat zij hebben gefaald met haar poging om de wereld te redden van olie. “Helaas zijn we na onze R&D en ontwikkeling fase teveel obstakels tegengekomen om Better Place haar gelijk te bewijzen”.

Na de laatste investering bleek er geen investeerder meer bereid om weer te investeren in Better Place. Volgens een rapport van Better Place had er nog $500 miljoen geinvesteerd moeten worden. Deze investering had het mogelijk kunnen maken om gedurende de volgende 4 jaar het break even point te bereiken.

Better Place liet zich uit over haar commerciële jaar, en gaf aan dat desondanks de positieve consumenten feedback, zij toch zijn gefaald om het product bij het wereldwijde publiek te vermarkten. Gedeeltelijk leggen zij de schuld bij de autodistributeurs die het verkoop moeilijk maakte. Het besluit om het faillissement aan te vragen kwam door de vele teleurstellingen binnen het business model en het afscheid van de initiatiefnemer en CEO, Shai Agassi.

Eerder deze maand kreeg Better Place het ook moeiljk vanwege een interview met de Renault CEO, Carlos Ghosn, waarin hij aangaf dat Better Place een te trage batterij productie heeft. Waarna hij wel aangaf dat Renault de Better Place autoproductie zal voortzetten voor de landen waar de auto’s worden gedistribueerd, maar wel op aanvraag.

Afgelopen oktober trad Shai Agassi af als CEO, waarna ook de helft van de Better Place werknemers werd ontslagen. In april werd er gerapporteerd dat Better Place in 2012 een verlies van $454 miljoen had gedraaid. Na deze rapportage werd aangegeven dat Better Place een onzekere toekomst tegemoet ging, aangezien de cijfers geen garantie gaven van haar bestaan in het komende jaar.

Kijkend naar het hele plaatje bleek dat Better Place in de afgelopen 5 jaar $800 miljoen heeft verloren en zo’n 90% van het bedrijfs “cash-flow” heeft verspild. De cashflow dat bestond uit $293 miljoen was in 2012 nog maar $34 miljoen.

Better Place hoopte tijdens haar eerste commercieele jaar op een verkoop van 100,000 auto’s, maar kwam uiteindelijk uit op 2,000 auto’s. Samen met Renault dacht Better Place dat de elektrische auto een grotere aantrekkingskracht had vanwege haar voordelen zoals de prijsklasse, vergelijkbare snelheden en het verantwoord rijden in vergelijking tot de traditionele auto.

Bron