gasveld

Israël heeft de mogelijkheid om een nieuwe positie binnen de energie onafhankelijkheid te verwerven. De gasvelden Tamar en Leviathan zijn de grootste aanwinsten van Israël en vele media koppen quoten dan ook dat de gasvelden Israël voor zo’n 150 jaar aan gas kan voorzien.

Volgens velen kunnen de gasvelden het energieprobleem oplossen. Alhoewel, denkt menig. Ariella Berger, hoofd van de alternatieve energie onderzoeksinstituut, behoort tot de wat nuchtere groep mensen. Berger geeft aan dat de positieve geluiden misschien niet zo positief zijn als de meeste mensen willen geloven.

In mei 2013 is er 284 miljard kubieke meter aan gas gevonden. Naast de 284 miljard wordt er aangenomen dat er nog 587 miljard kubieke meter wordt vastgehouden in naaste reserves. In totaal wordt er gerekend op 950 miljard kubieke meter. Berger benadrukt dat dit een aanname is aangezien speculaties over naaste gasvelden zijn meegenomen in de berekening.  Wanneer de 950 miljard verkeerd is ingeschat kan dit leiden tot negatieve en onherstelbare consequenties voor Israël en haar energie markt.

“Israël zit gezien het jaar 2008 in een betere positie. In 2008 moest er nog geboord  worden naar de gasvelden. Maar, des al niet te moet moet er alsnog een oogje in het zeil worden gehouden en moet het maar blijken dat de speculaties over de gashoeveelheden correct blijken te zijn. Ook is het is belangrijk te onthouden dat Israël vele malen minder gas heeft dan andere gaslanden. Door de 284 miljard kubieke meter aan gas wordt Israël wel genoteerd op de wereldranglijst van landen met de grootste gasvelden.

bron