Israël behoort tot de voorhoede op het gebied van luchtvaartinnovaties, technologieën en onderzoek: zoals het bouwen en lanceren van satellieten, het ontwikkelen van elektro-optische systemen en het toezicht houden vanuit de ruimte. De Israëlische lucht-en ruimtevaartindustrie, nu een belangrijke speler in deze industrie, heeft ook gewerkt aan ruimtevaartprojecten met andere landen – zoals de Verenigde Staten, Frankrijk en Italië.

VIDEO: Israël in Space (credit: MFA)

Israël begon officieel deel uit te maken van de ruimtevaartindustrie op 19 september 1988 met de lift-off van haar eerste satelliet, Ofeq-1, vanaf de lokaal gebouwde Shavit draagraket. Met deze lancering sloot Israël aan bij een exclusieve club van landen – Rusland, de Verenigde Staten, Engeland, Japan, India, Frankrijk en China – die hun eigen satellieten hebben ontwikkeld, geproduceerd en gelanceerd.

Naast de ontwikkeling van de ruimte hardware, gebruikt Israël de ruimte ook als een platform om meer over het leven op onze eigen planeet te weten te komen. Israël heeft zo  reeds belangrijke bijdragen geleverd op een aantal gebieden, waaronder laser-communicatie, onderzoek naar embryo-ontwikkeling en osteoporose, het monitoren van vervuiling, en het in kaart brengen van bodems en vegetatie in semi-aride omgevingen.

De volgende stap werd begin 2003 genomen toen de NASA haar 28ste vlucht van de space shuttle Columbia lanceerde en op missie STS-107 stuurde. Ilan Ramon, de eerste Israëlische astronaut was een van de zeven bemanningsleden aan boord.

Veel internationale ruimtevaartprogramma’s hebben interesse getoond in de ruimte prestaties van Israël. Naast de NASA heeft Israël samenwerkings- en onderzoeksovereenkomsten met Frankrijk, Duitsland, Rusland, de Oekraïne, Nederland en India. In juni 2003 werd Israël als deelnemend lid in de European Space Agency (ESA) opgenomen.

Tijdens de Paris Air Show, die van 17 tot 23 juni plaats heeft in Le Bourget Parijs, kunt u kennismaken met een aantal vertegenwoordigers van deze vooruitstrevende Israëlische industrie.