Je telefoon gaat. Een onbekend nummer, wie is dat? Weer eens een telemarketeer die belt? Met de Android App van het Israelische CallApp weet jij vanaf nu direct wie jouw op dat moment probeert telefonisch te bereiken, real-time. 

De tech site TechCrunch roemt CallApp als een “disruptive” technologie, en als de CEO Oded Volovitz zijn zin krijgt, gaat zijn bedrijf het Wikipedia van de inkomende  telefoongesprekken worden.

CallApp is dus een app voor inkomende gesprekken. Op basis van het telefoonnummer van de beller verschaft CallApp realtime informatie over de persoon die jouw op dat moment belt. De informatie komt van verschillende online platformen zoals Facebook, Google+, LinkedIn en Twitter. Op deze manier komt er informatie beschikbaar van een onbekende beller (die niet in jouw smartphone contactenlijst staat).  

CallApp banner_big_557x467

CallApp doet dit door een eigen ‘social contactbook’ bij te houden. Sinds de oprichting in 2011, staan hier al meer dan een half miljard telefoonnummers in. Ook zijn aan dit contactboek meer dan vijftig verschillende bronnen gekoppeld, waardoor CallApp informatie realtime opzoekt wanneer iemand belt. Deze informatie, die wij zelf online hebben gezet, wordt dan automatisch via CallApp naar de gebruiker gestuurd nadat de zoekmachine van CallApp de op het web beschikbare informatie heeft gefilterd.

“Ons systeem werkt met behulp van een waarschijnlijkheidsmechanisme,” zegt Volovitz. “Via Facebook, LinkedIn en andere social media sites probeert het wederzijdse vrienden te vinden. Als de app 10 wederzijdse vrienden tegenkomt, zal het zeggen, dit is de waarschijnlijke beller.” CallApp integreert ook met andere apps zoals Fring, Skype of WhatsApp. Het is mooi om te weten dat CallApp ondanks de hoge activiteit zuinig is qua verbuik batterijvermogen.

Het is niet alleen handig om te zien wie je belt, maar ook wanneer je daarbij nog aanvullende informatie over de beller krijgt. Denk eens aan het aantal werkgerelateerde telefoontjes van mensen die je wellicht maar een keer eerder op een bijeenkomst of netwerkborrel hebt ontmoet. Een pop-up van een profiel foto is dus best een nuttige herinnering, ook kunnen berichten over recentlijke activiteiten op sociale netwerken en e-mails een handig geheugensteuntje zijn.

Zie hier hoe CallApp werkt.

Omgekeerd werkt de app ook, dus wanneer jij belt naar een onbekend nummer verzamelt CallApp alle daarover online beschikbare gegevens; en dit is in wezen de manier waarop CallApp geld verdient. Als jij bijvoorbeeld sushi bestellt bij een dusver onbekend restaurant, verschijnt er een plattegrond (Google) met de locatie van het restaurant, beschikbare coupons, het menu, en zelfs een vermelding van een taxidienst om er te komen mocht dat nodig zijn.

CallApp is vooralsnog alleen beschikbaar voor Android, maar de gratis app zal er over enkele maanden ook voor de IPhone gebruikers zijn, zegt Volovitz.

Leest u het volledige interview op Israel21C.