Sinds de jaren 90 van de 20e eeuw hebben wij wel vaker gehoord van de technische vaardigheden in Israël. Maar slechts enkelen hebben echt begrepen wat voor vernuftige uitvindingen dit start-up land eigenlijk allemaal bedenkt of zijn er persoonlijk mee in aanraking gekomen.

Maar nu met de overname van Waze door Google zien venture capitalists en technologie-experts dit als goedkeuring van Silicon Valley voor een nieuw soort Israëlische start-up dat massaal interesse wekt.

Met tientallen miljoenen gebruikers die deze mobiele app in de afgelopen vijf jaar hebben gedownload, staat Waze vooraan van de verschuiving van Israëlische technologiebedrijven die zich richten op internet en media software voor de consument – een doelgroep die ooit werd beschouwd als niet haalbaar voor de Israëlische tech gemeenschap. “In meer dan een opzicht vertegenwoordigt Waze de tweede gouden eeuw van de Israëlische technologie”, zegt Eden Shochat, een durfkapitalist en serial entrepreneur die al een start-up aan Facebook heeft verkocht.

Israël heeft haar reputatie opgebouwd door telecommunicatie hardware en software voor backoffices van grote bedrijven te ontwikkelen. Maar ondanks alle buzz rondom de Israëlische tech gemeenschap beschouwde men Israëliers cultureel als ter ver van ons afstaand en hun marketing vaardigheden zag men als onderontwikkeld om met succes eindgebruikers in het buitenland te kunnen bereiken. [De overname van Mirabilis ‘ICQ chat technologie in 1998 door America Online’s valt hier buiten.]

In de afgelopen jaren hebben jonge Israëlische start-up programmeurs echter de lead gevolgd van Silicon Valley en mobiele apps, internet games en social media software ontwikkeld die zich niet meer alleen richt op geeks maar voornamelijk direct op de reguliere internetgebruiker.

Het succes van Waze en andere consumentgerichte technologiebedrijven bij het aantrekken van gebruikers toont ook dat Israëlische bedrijven hebben geleerd hoe je technologie succesvol in de markt zet, aldus marktkenners.

Een enorme boost kreeg Waze zo’n kleine twee jaar geleden toen Apple problemen had met haar eigen kaarten en de Apple CEO Tim Cook toen adivseerde Waze te gebruiken. Zowel Apple als Facebook behoorden eerder tot de technologie reuzen die naar verluidt Waze wilden overnemen.

Venture capitalists zeiden dat het ook belangrijk was dat Waze Google heeft weten te overtuigen om de thuisbasis van Waze de komende jaren in Israël te laten en haar eigen merk te behouden.

“Het is geweldig nieuws. Iedereen verwijt Israël alleen maar kleine start-ups naar voren te brengen. [Waze] is geen kleine start-up…”, zegt Jonathan Medved, een Israëlisch-Amerikaanse durfkapitalist en chief executive van Our Crowd Ltd, een crowdfunding investeerder in Israëlische ventures. “In het verleden zei men dat Israël alleen enabling technologieën kon maken … Eindelijk zal men nu beseffen dat Israël een opkomend powerhouse voor consumenten is.”

De Waze overname geldt als een van de grootste technologie buyouts van een Israëlisch bedrijf dusver en Google is zeker een van de meest vooraanstaande bedrijven voor een dergelijke investering. Toch is het overnamebedrag van Waze maar een fractie van de $5.2 miljard die Cisco Systems vorig jaar betaalde voor het in Jeruzalem gevestigde NDS. Dankzij de opkomst van social media en internet content is de nieuwe generatie van Israëlische technologie meer afgestemd op de markten in de VS en Europa.

De noodzaakelijkheid om tech-savvy programmeurs en ontwerpers aan te trekken heeft een verschuiving van de start-up activiteiten van de technologie parken in de buitenwijken naar het centrum van Tel Aviv te weeg gebracht. De gemeente Tel Aviv schat dat er inmiddels zo’n 700 vroege stadium start-ups in de stad gevestigd zijn, die met name actief zijn op het gebied van internet en mobiele software.

“Het gaat om TV kijken, het zich mengen onder kunstenaars in cafeetjes. En het gaat meer over passie, emotie, en gebruikersgemak, dan om alleen maar sneller en sterker,” aldus de woordvoerder van een Israëlische vestiging van een Amerikaanse onderneming. “Nu er iemand meer dan een 1 miljard dollar voor over heeft –  is het een proof of concept. Innovatie heeft hier een nieuwe fase bereikt. Het is een nieuwe erkenning dat Israël niet alleen technologie aan Amerikanen kan verkopen, maar ook coole technologie.”

Durfkapitalist Shochat zegt dat in de software van Waze de know how van in Israëls gerenommeerde militaire inlichtingdienst ontwikkelde technologie voor het visualiseren van big data is toegepast. En deze kennis is toegesneden op de behoefte van de consument. Dit soort “deep-technologie” wordt volgens Shochat niet zo maar nagemaakt door tech reuzen.

“Israëliërs werden in het verleden bekritiseerd omdat zij een bepaalde technologie ontwikkelden en men vervolgens daarvoor een behoefte moest creëren. Nu is men meer gericht op gebruikers ongemakken en het ontwikkelen van oplossingen om deze te verhelpen,” zo de heer Shochat.

“Wij wisten al hoe we een bedrijf moeten opzetten dat anders is – anders dan de doorsnee die wij in Silcon Valley zien​​-. Maar nu weten we ook hoe wij dit in de markt moeten zetten.”

Origineel artikel geschreven door Joshua Mitnick The Wall Street Journal