‘S-werelds eerste smartphone voor slechtzienden en blinden vergemakkelijkt al het dagelijkse leven van veel Israëli’s met een visuele beperking. Na Israël is de smartphone in samenwerking met Qualcomm, Amazon en T-Mobile nu ook in de Verenigde Staten gelanceerd.
 
Drie Israëliers hebben hun uitgebreide mobiele telecommunicatie kennis gestoken in het Project RAY. Ze hebben geavanceerde smartphone technologieën en communicatie diensten gecombineerd om gebruikers met een beperking onafhankelijker en essentiële openbare digitale dienstverlening voor ze toegankelijker te maken.
 
Ongeveer drie jaar geleden werd dit ambitieuze idee geboren. Michael Vakulenko, Boaz Zilberman en Arik Siegel startten toen als vrijwilligers voor de Israëlische Bibliotheek voor Blinden. Zij gingen daar aan de slag om de toegang tot de audio boekencollectie te digitaliseren.
 
“Ons idee was om deze content op een smartphone beschikbaar te maken, en zo (niet-zienden) deel te laten maken van de digitatel ervaring van de 21e eeuw,” zo vertelt Vakulenko ISRAEL21c. Zo werd eerst Bibliotheek in My Pocket (in Israël SeferPhone) in samenwerking met het Amerikaanse Qualcomm Wireless Reach Initiative werkelijkheid. Het hightech trio raakte nagelang steeds meer vastberaden om een ​​bredere oplossing te ontwikkelen.

De drie mannen besloten daarom een ​​bedrijf te starten en een nieuw produkt te ontwikkelen waarbij alle gadgets die door visueel gehandicapten worden gebruikt in een cloud-connected, krachtige smartphone samen te voegen. De smartphone zou aangedreven worden door software speciaal ontworpen voor mensen met een visuele beperking. De drie waren ervan overtuigd dat ditt de groeiende digitale kloof tussen zienden en niet-zienden zou verkleinen.

“Wij zienden kunnen genieten van de voordelen die de digitale toegang tot commerciële en openbare diensten ons biedt, niet-zienden kunnen dit meestal niet,” zegt Vakulenko. “Slechts ongeveer 10 procent van de blinden kunnen pc’s gebruiken,” en voor velen zijn iPhones onbereikbaar omdat zij niet over speciale toegankelijkheidsvoorzieningen beschikken.

 Karina uses RAY to order and listen to audio books.

Opgericht in januari 2012 met financiële steun door het Israëlische bureau van de Chief Scientist en Qualcomm, is Project RAY gevestigd in de Israëlische incubator Explore Ventures. De eerste commerciële versie van de RAY smartphone werd in Israël reeds binnen het eerste jaar uitgebracht.
 
Ongeveer 10 RAY-apparaten worden elke week uitgeleverd, en er staan al een paar honderd klanten op de wachtlijst. In Israël zijn er ongeveer 27.000 blinden, plus vele anderen met een ernstige visuele beperking voor wie digitale apparaten onbereikbaar zijn, vertelt Vakulenko.

In de Verenigde Staten is de RAY telefoon inclusief mobiel pakket begin juni geïntroduceerd  tijdens de M-Enabling Summit top in Washington, DC en is verkrijgbaar via de T-Mobile virtual network operator Odin Mobile. Odin Mobile levert mobiele diensten aan mensen met een visuele beperking.

De oprichters van Project RAY en hun 7 medewerkers – 2 van hen slechtzienden – werkten twee jaar aan een software voor een flat touch-screen, waardoor blinden smart apparaten makkelijker zouden kunnen bedienen. “We krijgen het apparaat van de fabrikant, en zetten daar onze software op,” legt Zilberman uit.

The RAY smartphone has a flat touch screen.

 

Gebruikers hebben slechts een training van 30 minuten nodig om te leren hoe je het scherm moet aanraken om een ​​dynamische gebruikersinterface met een audio-prompt te activeren. Met het uitsteken van een vinger kun je het apparaat bedienen.

Project RAY is momenteel op zoek naar sociaal bewuste investeerders die willen helpen om haar digitale toegankelijkheidsvoorzieningen in Noord-Amerika, Europa en daarbuiten bekend te maken.

Het volledige artikel leest u op Israel21C.