peres2-100x100De presidentiele conferentie in Jeruzalem bracht experts vanuit de hele wereld bijelkaar om de toekomst van de geneeskunde te bespreken. Volgens de Jerusalem Post was het logisch dat met het thema ‘Facing Tomorrow ‘ van de recente presidentiële Conferentie van Shimon Peres de toekomst van de wetenschap en de geneeskunde aan de orde zou komen.

De hersenwetenschap kreeg daarbij speciale aandacht: tijdens de conferentie vond namelijk parallel een beurs plaats over hersenwetenschappen georganiseerd door een aantal universiteiten, ziekenhuizen en technologiefabrikanten. Op de beurs vertegenwoordigd waren diverse  universiteiten van Israël – de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, Ben-Goerion Universiteit in de Negev in Beersheba, de Universiteit van Haifa de Universiteit van Tel Aviv en de Bar-Ilan University, Ramat Gan, aanwezig vanuit de ziekenhuissector was het Medische Centrum Rambam uit Haifa.

Het  panel van hersenonderzoekers werd geleid door Prof. Eilon Vaadia, directeur van het Edmond and Lily Safra Center for Brain Sciences en The Jack H. Skirball Chair & Onderzoek Fonds in Hersenonderzoek(ELSC) van de Hebreeuwse Universiteit. Vaadia heeft opgeroepen om een mind switch te maken van behandelende geneeskunde naar ziektepreventie.

“Dit ding dat we allemaal in ons hoofd hebben werd gezien als intrigerend en mission impossible“, zegt Vaadia. “Maar nu is onze uitdaging reëel geworden. Wij denken dat wij volledig zullen kunnen begrijpen hoe onze hersenen werken. Wij zijn van plan om deze wonderbaarlijke reis naar het binneste van onszelf te bespreken.”

Het tweede belangrijke wetenschappelijke forum op de conferentie was gewijd aan de toekomst van de geneeskunde. Deze sessie viel onder de leiding van directeur-generaal Prof. Rafael Beyar, Rambam Medische Centrum, expert in biomedische engineering en voormalig decaan van de Rappaport Faculteit der Geneeskunde van het Technion.

“Israël is leidend in de inspanning om geneeskunde naar voren te brengen,” zegt Beyar. “We leiden de wereld in geregistreerde patenten per hoofd van de bevolking en hebben 700 bedrijven die actief zijn in de hi-tech geneeskunde, waaronder cardiac mapping, inwendige camera’s, focused ultrasound, en bio-informatica”.

Prof. Dina Ben-Yehuda is hoofd van de afdeling hematologie van het Hadassah Universitair Medisch Centrum in Ein Kerem bij Jeruzalem. Prof Ben-Yehuda is een toonaangevende onderzoeker op het gebied van moleculaire biologie van bloedkanker, epidemiologie en gentherapie. Onlangs bouwde zij een eiwit dat in verband staat met celdood dat nu wordt ontwikkeld om kanker te bestrijden.

“We moeten leren om ziekte te demystificeren,” stelt Dr. Leroy Hood, president en oprichter van het Instituut Voor Systeembiologie en een van ‘s werelds toonaangevende wetenschappers op het gebied van moleculaire biotechnologie en genomics. Als belangrijke deelnemer aan het Human Genome Project pleitte hij voor een ‘systeembenadering van de geneeskunde’.

“Als je wilt begrijpen hoe een radio werkt, neem je die natuurlijk uit elkaar. Maar dat is niet genoeg. Je moet de elektronische circuits bestuderen. Dat is waar systeembiologie over gaat – kijken hoe deelsystemen samenwerken en elkaar beïnvloeden. Ziekte wordt veroorzaakt door digitale informatie van het genoom en zijn omgeving. Sommige mensen reageren op medicijnen, anderen weer niet. Wanneer je dus weet waar bepaalde gevoeligheden voor geneesmidelen zijn, kun je complicaties vermijden en kosten van medicijnen verlagen. Dit zou kunnen leiden tot de democratisering van de gezondheidszorg. Gegevens zullen spotgoedkoop worden. Alle partiijen in de gezondheidszorg zullen hun business plan moeten heroverwegen, en sommigen zullen dinosaurussen blijven die niet met de veranderingen kunnen omgaan. “

Het volledige Jerusalem Post artikel leest u hier.