Israël en Nederland, hebben tijdens het bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, aan Israel samen met Benjamin Netanyahu ingestemd om een IL-NL forum voor bilaterale relaties en innovatieve mogelijkheden te initiëren.

IL2

Het doel van het forum is om de bilaterale betrekkingen te versterken en zodanig de krachten te bundelen op gebied van innovatie. Dit wordt mogelijk gemaakt door het samen brengen van diverse vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de academische wereld, het maatschappelijk middenveld en de overheid. Door deze invalshoeken te pakken willen Israël en Nederland nieuwe aspecten voor samenwerkingen verkennen.

Het Forum zal focussen op specifieke gebieden van samenwerking; innovatie in het waterbeheer, energie / gas, landbouw en de IT / hightech onder de loep nemen. Naast deze zoektocht, zal het forum ook meer gelegenheid brengen voor overleg op politiek niveau met betrekking tot bilaterale en regionale kwesties.

De eerste bijeenkomst zal het einde van dit jaar plaatsvinden in Israël. De bijeenkomst zal zich richten op innovatie op het gebied van waterbeheer / technologie, energie  en gas, en zal worden gelanceerd door de premiers Rutte en Netanyahu.

Beiden premiers zullen worden begeleid door de ministers van Buitenlandse Zaken en andere relevante ministers. Na deze bijeenkomst zullen de ministers van Buitenlandse Zaken om elk ander jaar een bezoek brengen aan Nederland en Israël. Beide partijen zijn overeengekomen om een gezamenlijk voorbereidend team te zetten op het Forum. Het team zal het bilaterale forum vormgeven en onderhouden, ook zijn zij verantwoordelijk voor het op de hoogte houden van de ministers over de geboekte vooruitgang, de werkzaamheden en resultaten. De precieze samenstelling van het team zal worden besproken en overeengekomen in de komende weken.

Bron
B
ron2: joint-declaration-on-the-establishment-of-the-forum-17-june-final-version