Stratasys Inc, een bedrijf dat 3D prints ontwikkeld  en onthulde samen met Iris van Herpen tijdens haar modeshow op de Paris Fashion Week 3D geprinte schoenen. Stratasys heeft In samenwerking met de Nederlandse ontwerpers, Iris van Herpen en Remco Koolhaas, de 3D schoenen ontwikkeld. De samenwerking tussen Stratasys en van Herpen’s kwam voort uit een eerdere samenwerking, waar van Herpen samen met Proffesor Neri Oxman een 3D jurk heeft ontwikkeld.

herpen

De 3D schoenen zijn geïnspireerd door boomwortels en moesten een natuurlijke groei nabootsen. Om dit te kunnen verwerkelijken moesten de wortels draaiend gepresenteerd worden. De schoenen beschikken daarom over een ingewikkelde constructie die rondom de voet wordt gewikkeld. De schoenen zijn gemaakt van een stijf materiaal in de kleuren zwart en wit. Het materiaal is gebaseerd op een Poly-Jet multi materiaal. Door de twee 3D printers die gebruikt werden, Eden en Objet, konden de hoge resolutie en de complexe constructie van de schoen worden integreert met het ontwerp.

Van Herpen vindt dat mode altijd haar eigen grenzen stelt en een statement weergeeft. Deze keer wilde Remco en zij een show neerzetten dat staat voor de schoonheid van de wildernis. Om dit te kunnen nabootsen hebben zij besloten om gebruik te maken van de vernieuwende technologieën zoals het 3D printen, waardoor zij het ontwerp tot leven kon laten komen.

Van Herpen ondervond de mogelijkheden van deze technologie in een voorgaande samenwerking met de professor Neri Oxman en Stratasys, waar zij een 3D jurk ontwikkelde. Alhoewel, desondanks deze ervaring stond van Herpen alsnog perplex van de kwaliteit van de 3D schoenen. De schoen heeft de stevigheid om onder stressvolle omstandigheden goed te presteren.

VP marketing van Stratasys, Arita Mattsoff,  gaf aan om verheugd te zijn om voor de tweede keer samen te werken met van Herpen. Mattsoff staat steeds weer versteld van de ontwerpen die zij bedenken en de maakbaarheid van de ontwerpen door een 3D printer. Stratasys gelooft dat met behulp van het 3D printen de mode tot nieuwe mogelijkheden zal beschikken. De modeontwerpers zijn niet meer beperkt tot een conventionele productie. Nu kunnen zij vrijwel alles produceren wat zij bedenken.

Bron

Hoe werkt een 3D printer?