“De zonne-energie industrie overleeft het wel zonder subsidie” zo zegt de Israëlische overheid. De beslissing moet nog worden genomen, maar gebaseerd op het rapport geschreven door het nationaal economisch bestuur, blijkt dat  zonne-energie een duurzamer product is dan elektriciteit opgewekt uit kolen. Het rapport concludeert dat op lange termijn zonne-energie het zal redden binnen de Israëlische economie.

solar

Het nationale economische bestuur zal het rapport binnenkort indienen. Het rapport concludeert dat het tarief dat momenteel gehanteerd wordt (0.5416 Sjekel per kilowatt/uur) geen subsidie meer nodig heeft. De tarieven zijn economisch sterk genoeg om het te redden zonder subsidie.

Het rapport dat ingediend zal worden is de eerste serieuze poging om de economische waarden van zonne-energie te definiëren. De berekeningen zijn gemaakt met de aanname dat elektriciteit opgewekt door zonne-energie duurzamer is dan kolen of gas. Het gebruik van zonne-energie elektrciteit zal de kosten drukken op gebied van beveiliging, bouw van grote elektriciteitscentrales.

De berekening van de economische zonne-energie waarde zal de toekomst van deze industrie bepalen. Momenteel worden er namelijk feed-in tarieven gehanteerd. Dit betekend dat de overheid Israel Electric Corporation (IEC) verplicht om op voorhand zich te verbinden aan zonne-energie faciliteiten die elektriciteit produceren voor de komende 20 jaar. Het tarief dat hiervoor wordt berekend is gelinkt aan de Consumer Price Index (CPI). Daartegen staat het bedrag wat IEC’s betaald aan de zonne-energie faciliteit, die wordt vergoed door het consumenten elektriciteit tarief.

De laatste tarieven zijn vastgesteld op 0.60 Sjekel per kilowatt/uur. Met dit tarief  kunnen de elektriciteit producenten een ruim profijt maken. Alhoewel, het ministerie van Financiën en de Public Utilities Authority (Electricity) zijn niet bereid om de feed-in tarieven te behouden als de elektriciteit tarieven zullen oplopen tot 15%. Momenteel wordt er door het ministerie aangegeven dat gas de beste en goedkoopste manier is om elektriciteit te produceren. Elektriciteit geproduceerd uit gas behoudt een tarief van 0.23 Sjekel per kilowatt/uur.

De zonne-energie sector beweert daarentegen samen met duurzame organisaties dat elektriciteit opgewekt uit kolen en gas de economie meer kost en beschadigt. Het team dat het rapport indient, kwam tot de conclusie dat het genereren van elektriciteit via een 200 megawatt photovaltaic plant, 0.278 Sjekel per kilowatt/uur bespaard, 0.07 Sjekel kilowat/uur voor het verbouwen van elektriciteitscentrales bespaard en op beveiliging 0.026 Sjekel per kilowatt/uur bespaard. In totaal is dit 0.456 per kilowatt/uur. Deze berekening laat zien dat de Israelische economie kan profiteren van elektriciteit gegenereerd uit zonne-energie. Hierbovenop subsideert de overheid momenteel nog steeds het zonne-energie tarief .

Bron