Het dagblad Trouw meldde op 22 juli dat meerdere supermarkten, waaronder Jumbo en de Hoogvliet, Israëlische producten uit de settlement gebieden zouden boycotten.

De publicatie van 22 juli roept een voortdurend debat op over EU-producten die afkomstig zijn uit Israëlische nederzetting. Één van de voorstellen van deze discussie is het labelen van de producten. De voorstanders van het etiketteren willen de zekerheid hebben dat de klant zich er bewust is dat het product afkomstig is uit een betwist gebied.

Op 24 juli publiceerde Distrifood een artikel waarbij Hoogvliet aangeeft dat er geen spraken is van een boycot. Woordvoerder van Hoogvliet, Anneke van Kempen, sprak met Distrifood en gaf aan dat dagblad Trouw de woorden van Hoogvliet over een boycot heeft verdraaid. Op de vraag of wij producten verkopen uit de bezette gebieden, had Hoogvliet geantwoord “Nee, wij verkopen geen producten uit die regio. Van een boycot is geen enkele sprake. De term boycot is door de trouw zelf aangenomen”. Hoogvliet geeft zelf aan dat wat betreft het standpunt ten aanzien van producten uit Israël, zij zich aansluiten bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.’ Centraal Bureau Levensmiddelenhandel nemen momenteel geen standpunt aan en wachten tot een officiele beslissing van de Nederlandse overheid.

Daarnaast geeft Jumbo aan zich te ergeren aan de berichtgeving in de kranten. In een persreactie stelt Jumbo dat zij geen politieke keuzes maken. “Het inkoopbeleid voor het Jumbo huismerk wordt bepaald door een aantal factoren waaronder kwaliteit, prijs, beschikbaarheid en onze internationale inkoopvoorwaarden, zoals ook bij andere retailers. Onze internationale inkoopvoorwaarden die van toepassing zijn op het product, de producent en de productieketen. Deze staan los van het land van herkomst.  Jumbo heeft op dit moment geen producten uit de nederzettingen in haar assortiment. Dit wordt mede veroorzaakt door beschikbaarheid. Indien de producten voldoen aan alle bovengenoemde factoren, dan komen ze in aanmerking voor opname in het assortiment van het Jumbo huismerk.” Wat betreft de etikettering zal Jumbo naar eigen zeggen de Nederlandse wetgeving respecteren. “Hier wordt momenteel binnen Europa en in Den Haag opnieuw naar gekeken en een beleid voor geformuleerd.

Bron

Bron2