Het was voor het eerst dat een Israëlisch studenten team mee deed aan de Solar Decathlon competitie. Deze wedstrijd daagde internationale teams uit om een huis ontwerpen dat volledig gebaseerd is op een zero-energie-beleid en tegelijkertijd betaalbaar is.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L0Tu2fwwgDc[/youtube]

Het Israëlische team, dat voor het eerst meedeed, veroverde de 4e plek over de gehele competitie. Ook wonnen ze de tweede prijs op het onderdeel Architectuur & Zonne-energie.

Het team dat het huis ontwierp hoopte dat het betrekken van de omgevingsfactoren, gemeenschap en de Israëlische cultuur, ervoor zorgt dat het huis makkelijk op te ruimen is en gerecycled kan worden. Het ontwerp team hoopt op deze manier meer bekendheid te generen voor de bovengenoemde elementen van de Israëlische architectuur.

Naast het meebrengen van de Israëlische cultuur wilde het team haar eigen ontwerp baseren op de historische vondst  “Four Room Israelite House,”. Dit ontwerp is gebaseerd op een historisch huis dat 3500 jaar geleden gevonden is. Tijdens deze vondst bleek dat er vroeger al gebruik werd gemaakt van een type zonne-energie en het klimaat, om zo min mogelijk energie te verbruiken.

Het ontwerp is ontwikkeld voor een optimaal zonne-energie verbruik waarbij de elementen photovoltaics, solar thermal collectors en PV-integratie en vegetatie gebruikt worden om het zero-energie beleid te realiseren. Naast de hypermoderne technologieën gebruikte het team ook culturele aspecten zoals “mashrabiya” (een erker) dat zowel het functionele zero-energie beleid nastreefde maar ook het uiterlijk van het ontwerp meer karakter geeft.

Het huis geeft de bewoners ook de ruimte om eigen gewassen te verbouwen door middel van gerecycled water. Het team legde uit dat het meubilair zo danig gebruikt wordt om meerdere functies te doen vervullen; bijv opslag en zit hoeken. Al het meubilair is ook gemaakt van duurzaam materiaal zoals bamboe en vezelcement.

Bron