In de afgelopen jaren is de medische wereld haar ogen, oren en chequeboekjes steeds meer gaan richten op een landje in het Midden-Oosten: Israël. Dit kleine land is de thuisbasis van een bloeiende life sciences industrie, waarin de belangrijkste sectoren medische hulpmiddelen en biofarmacie zijn. In de afgelopen vijf jaar zijn meer bedrijven in life sciences gestart dan in menig andere sector, en het aantal investeringen (inclusief corporate fondsen, risicokapitaal en private investeerders) overstijgt dat van andere segmenten van de Israëlische economie.

De meer dan 1.100 Life Science bedrijven zijn thuis in alle markten van deze sector. Nier denervation? Cardiosonic uit Tel Aviv heeft $6.1 miljoen van een $ 16.1 miljoen Serie B investering voor haar ultrasound-powered therapie. Neurostimulatie? Brainsway, Jeruzalem heeft wereldwijd wettelijke goedkeuringen voor haar Deep TMS-systeem, voor de behandeling van depressie, de ziekte van Alzheimer en autisme weten te scoren.

Het land leidt de wereld in het aantal patenten medische apparatuur per hoofd van de bevolking en haar durfkapitaal beleggingen zijn stijgend zowel in dollars als in deals. Hoe heeft een land dat half zo groot is als Nederland met haar 8 miljoen inwoners kunnen uitgroeien tot een medische technologie broedplaats?

Net als zoveel dingen in de Israëlische geschiedenis begint het verhaal met defensie. Beveiliging is een zorg dat het land sinds de dag van haar oprichting tot hoofdprioriteit heeft moeten maken. Het Israëlische leger geldt als een van de best gefinancierde en geavanceerde militaire inrichtingen in de wereld. De militaire dienstplicht van jongens en meisjes brengt na 3 respektievelijk 2 jaar een nieuwe generatie ingenieurs naar voren. Het leerprocess in de militaire dienst stelt ze in staat om met ideeën te komen en geeft ze de moed om in een garage of back office hun kleine salaris te investeren om uiteindleijk met een nieuwe ontwikkeling te komen.

Geinteresserd in een kennismaking met deze snel groeiende innovatieve industrie, brengt u dan een bezoek aan de Israel stand op de Medica in Dusseldorf, Duitsland.