Sarine Zaken, een derdejaarsstudent die aan het Shenkar  College of Engineering en Design in Israel studeert, ontwikkelde tijdens haar eind project van haar studie een print voor een kledingstuk van levende bacterie. Het idee combineert wetenschap, biologie en design aspecten. De print die gebruikt wordt voor het ontwerp zijn geëvolueerde kolonies van bacteriën.

zaken 300x284 Israeli Fashion Student Designs With Live Bacteria

Sarine Zaken wilde voor haar laatste project tijdens haar studie graag een manier vinden om haar ontwerpen tot leven te brengen. Tijdens een gesprek met een studie vriend, die studeert aan de Universiteit van Tel Aviv, kwam haar idee ter sprake. Tijdens dit gesprek liet de studie vriend van Zaken een foto van een type bacterie zien die hij had opgeduikeld tijdens een van zijn school projecten. De bacterie is genaamd Paenibacillaceae en groeit in fascinerende patronen.

Na deze ontdekking nam Sarine direct contact op met de onderzoeker, Professor Eshel Ben Jacob, die de bacterie heeft ontdekt. Hij gaf haar direct groen licht  om in zijn lab aan dit project te werken.  Paenibacillaceae was ontdekt door Professor Ben Jacob  in de jaren 90. De bacterie staat er bekend om dat zij zich ontwikkelen in complexe kolonies met gedetailleerde constructies dat vraagt om organisatie en samenwerking van de bacteriën.  .

SZaken 300x267 Israeli Fashion Student Designs With Live Bacteria

Het patroon dat de bacterie vormt is een uniek fenomeen dat de sociale vaardigheden van de bacterie weergeeft. De bacterie werkt samen om te overleven, zij communiceren met elkaar door zich te verspreiden en zodanig nieuwe bronnen voor voeding te vinden. Sinds de jaren 90 is er een groeiende interesse naar deze bacterie omdat zij belangrijk zijn voor de sectoren Agricultuur, Horticultuur, en zelfs de medische sector.

Ecocouture
Sarina Zaken noemde haar  project “Ecocouture”, en gebruikte deze unieke patronen voor haar haar mode items. Om de bacterie te kunnen gebruiken in haar ontwerpen moest de bacterie eerst groeien, dat werd gedaan in petrischalen. Wanneer de bacterie voldeed aan de grootte die Zaken nodig had, werd het toegepast op de stoffen die gebruikt worden voor het mode ontwerp.

Tijdens het werken met de bacterie probeerde Sarina ook het communicatie systeem van de bacterie te controleren. Dit deed zij  door middel van het manipuleren van de ecologische condities van het bevruchtingsproces. Zo zette zij van te voren een bepaald patroon uit, waarvan zij graag wilde dat de bacterie groeide. Helaas kon ze niet altijd de bacterie controleren, uiteindelijk blijven het bacterie en kan je niet voorspellen wat ze precies zullen doen.

Bron