Mapal green Energy heeft een oplossing voor de Palestijnse autoriteiten om schoon water te winnen binnen de West Bank en te hergebruiken voor de agricultuur.

mapal

Mapal Green Energy was in december 2012 ook betrokken bij een gezamenlijk Israëlisch-Palestijns project met betrekking tot het winnen van schoon water uit rioolwater. Tijdens dit project werd het duidelijk dat er maar 22.5 miljoen kubieke meter wordt gebruikt voor recycling. Dit vergeleken met de 150 miljoen kubieke meter dat jaarlijks door de riolering heen gaat, is het erg weinig. De resterende riolering wordt opgeslagen in rioleringstanks, met resultaat dat de tanks lekken en het water verdwijnt.

Avraham Israeli, bestuurslid van het Israelische Water Bestuur, is betrokken bij het project om het rioolwater terug te winnen voor het Palestijnse dorp, Auja, dat naast de West Bank ligt. Avraham Israeli geeft aan dat het kleine project in Auja is gestart om het gemeenschappelijke rioolwater te hergebruiken voor de Agricultuur in het dorp. In een latere fase zal het project zich meer specificeren op gerecycled drinkwater.

Israeli was ook betrokken bij het het panel tijdens Watec waarbij Jordanië en de Palestijnse Autoriteiten deelnamen. Beiden partijen uit Jordanië en de Palestijnen waren erg onder de indruk van de technologie die werd toegepast door Mapal en andere Israëlische water bedrijven in diverse rioleringsprojecten in Israël.

Mapal System for P.A.De technologie van Mapal Green Energy past een systeem toe dat geen bewegend apparatuur  in het water heeft liggen. Er liggen alleen drijvende apparaten  waardoor er minder frictie komt tussen het water en de apparaten dat 70 % energie bespaard. Mapal maakt gebruikt van een beluchtingssysteem dat ervoor zorgt dat er meer zuurstof in het water terecht komt. Zuurstof zorgt ervoor dat de goede bacterie de agressieve bacteriën zoals salmonella uit het water filtert.

Het Mapal systeem werkt in drie fases:

  1. Het creëren van sedimentatie van biologische materialen (het natuurlijke proces zoals in rivieren, waar steen naar de bodem zakt door een afremming van de snelheid van de rivier).
  2.  Door de stroming en de zwaartekracht wordt het water en het materiaal gescheiden en verplaatst. Het rioolwater wordt opgeslagen voor het beluchtingsproces.
  3. Het verplaatsen van het beluchtte water naar een opslag waar het water wordt nagelopen om ervoor te zorgen dat het water veilig is voor gebruik voor de agricultuur.

Het voornaamste probleem van Mapal voor het huidige project is dat de rioolwater projecten rondom de WestBank moeilijk te financieren zijn. Om deze reden zijn ze begonnen met een klein pilot project met de hoop dat er voor volgende projecten meer financiering beschikbaar komt.

Bron