Vecoy, wereldwijd geselecteerd uit 1,200 inschrijvingen, is een van de acht startups die de gelegenheid krijgt voor ruimteonderzoek. Vecoy ontving de 2e prijs van het Center for Advancement of Science in Space, de non-profit R&D afdeling van het International Space Station US Laboratory. In een aanstaande ruimtemissie, zal het Vecoy platform worden getest om te zien hoe de Vecoy werkt onder gewichtsloze omstandigheid. Het onderzoek maakt deel uit van het MassChallenge Startup Accelerator.

Het biomedische technologieplatform zorgt ervoor dat virussen zichzelf vernietigen, een tactiek die uiteindelijk virale bedreigingen zoals Ebola, hepatitis, HIV, chemische en biologische oorlogsvoering zou kunnen neutraliseren. De Verenigde Staten is in het bijzonder geïnteresseerd in de Vecoy platform omdat het onderzoekt hoe je een futuristische arsenaal kan bouwen dat ons in de toekomst zou kunnen beschermen tegen een mogelijke virale dreiging van biologische oorlogsvoering.

“We hebben goede contacten in de bio-defensie-industrie”, zegt Eitan Eliram, COO van Vecoy Nanomedicines. “NASA geeft hieraan aandacht net als andere regeringen ook… Iedereen is op zoek naar een oplossing die nog niet bestaat. “

“Men begrijpt nu dat onze technologie een speciaal nano-medisch apparaat is dat met andere behandelingen kan concurreren, zeker anti-virus behandelingen. Tevens kan het enige bescherming bieden voor andere technologieën die niet echt kunnen omgaan met virussen zoals wij dit kunnen.”

Dusver werken 100 procent van de produkten van de farmaceutische wereld pas wanneer het virus reeds in een cel is ingedrongen. “Wij zeggen: Laten we het virus aanpakken voordat het een cel binnendringt. In principe is een vaccin een verzwakte versie van het virus.  Vecoy beschermt als een gewapende “decoy” de cellen, oftewel, het elimineert de gevaarlijke elementen van een virus, “vertelt Eliram. “Tijdens het onderzoek in de ruimte, hopen wij te kunnen leren hoe Vecoy op de dreiging reageert en hoe makkelijk Vecoy het virus zal vinden. Hieruit kunnen wij dan een manier ontwikkelen om het ontwerp van onze nano-schaal virusvallen te verbeteren, “aldus Eliram. 

Het volledige artikel leest u in het Engels op: Israel21C.