Applied CleanTech tekent een samenwerkingscontract met een Nederlands afvalwaterzuivering bedrijf en een papierfabriek.

Op 5 november 2013 heeft Applied Cleantech een contract getekend met AA & Maas en Smurfit Kappa Roermond Papier om haar afvalwater recycling systeem te installeren. Als het systeem in gebruik is zal er een onderzoek komen over de voordelen van dit recycle systeem. De totstandkoming van deze samenwerking is mede mogelijk gemaakt door AgentschapNL, Smurfit Kappa Roermond Papier, Israel Innovations, Aa en Maas, Center of Competence Paper, Applied Research in Water Management en het Applied Research Center.

Applied Cleantech maakt gebruik van een systeem dat het afval van het water scheidt en het afval recycled. Applied Cleantech zet het afval om in een rest product wat kan worden gebruikt voor bijv. wc papier. Het rest product wordt gesteriliseerd en getransformeerd in een product gebaseerd op cellulose genaamd Recyllose. Dit kan worden gebruikt in de papier, plastic en energie sector. Door het afval te hergebruiken zullen de waterschappen mogelijk tot zo’n 30 procent aan kosten besparen aangezien ze een groot gedeelte van het afval kunnen doorspelen.

Een onderdeel van het samenwerkingscontract bestaat uit de implementering van het recycle systeem van Applied Cleantech dat zij installeert bij het waterschap AA & Maas in Aarle-Rixtel. Tijdens het eerste kwartaal van 2014 zal de installatie worden getest en mocht dit succesvol zijn, zal Applied Cleantech het systeem installeren bij de papier fabriek Smurfit Kappa Roermond Papier. Wanneer beiden projecten succesvol zijn  zal het project verder worden uitgezet in Nederland.