In de afgelopen drie jaar hebben giganten zoals Apple, Google en Facebook 10 Israelische bedrijven overgenomen zoals Anobit voor $390 miljoen (Apple), Waze voor $966 miljoen (Google), Onavo voor $150 million (facebook) om maar enkelen te noemen.

Gaat Amazon zich aansluiten bij  “The Gang of Four,” en voor een Start-Up Nation Exit zorgen, aldus vraagt zich de schrijver Gil Press in zijn colum in Forbes af. Drone-technologie zou ook in dit rijtje passen, meent hij, “Israel beschikt immers op dit gebied over meer dan 35 jaar operationele ervaring om ook zogenaamde op afstand bestuurde vliegtuigsystemen in het civiele domein te integreren.”

Ook in november hebben een hele reeks Israelische innovatoren weer investeerders en kopers weten aan te trekken. Lees hieronder welke bedrijven:

 • Wix.com die cloud-gebaseerde templates verkoopt warmee je websites kunt ontwerpen heeft bij het uitbrengen van haar aandelen in de primaire emissie $127 miljoen weten op te halen (aanvankelijk beoogde men $119 miljoen), waarmee de totale waarde van het bedrijf naar $750 miljoen steeg. Mede-oprichter en CEO Avishai Abrahami vertelt de Wall Street Journal: “… misschien is het tijd om onszelf te zien als een land dat gaat van een startup natie naar een high-tech natie, waarbij de startup de eerste stap is, bedrijven vervolgens in Israël  blijven en onderhouden worden en vanuit Israël verder groeien.”
 • Evogene, een bedrijf dat actief is op het gebied van plant genomics en met zaadbedrijven samenwerkt om de eigenschappen van gewassen te verbeteren, heeft tijdens haar beursgang $ 84 miljoen weten op te halen, dat is $24 miljoen meer dan oorspronkelijk vastgesteld. Monsanto, die deelnamen aan het aanbod, zag haar belang in Evogene darmee tot 9,8% stijgen. In zijn interview met Globes vertelt de President en CEO van Evogene Ofer Haviv dat men van plan is om het bijeengebrachte kapitaal te investeren in de ontwikkeling van “biologische bestrijdingsmiddelen”. Gezien de goede resultaten uit eerdere trials gelooft men in 2016 reeds zaden te kunnen verkopen waaruit brandstof kan worden geproduceerd.
 • Mazor Robotics, ontwikkelaar van chirurgische robots, maakte de afsluiting bekend van haar $47 miljoen openbare aanbieding van American Depositary Shares op Nasdaq. “2013 ontwikkelt zich tot het jaar van de Israëlische life sciences op Wall Street,” schreef Globes toen.
 • Compass-EOS, ontwikkelaar van draadloze router oplossingen voor ultrasnelle fotonica gegevensoverdracht tussen interne microchips, heeft bekend gemaakt dat het in een investeringsronde $42 miljoen heeft ontvangen van hun bestaande investeerders Pitango, Comcast Ventures, Cisco, Northbridge Venture, Benchmark Capital Partners en Marker LLC. Het bedrijf wardeert daarmee $60 miljoen, een record tot dusver wat betreft investering in een Israëlische startup, zo schrijft Geektime.
 • ZeroVM, maker van een lichtgewicht open-source hypervisor, is overgenomen door cloud operator Rackspace. Het Tel Aviv kantoor van ZeroVM zal het lokale R & D-centrum voor Rackspace in de regio geworden.
 • Mobli, een Instagram concurrent (en Google aspirant), heeft aangekondigd dat America Móvil, de Latijns-Amerikaanse telco onder leiding van miljardair Carlos Slim, $60 miljoen gaat investeren in het bedrijf.  Via de miljoenen mobiele gebruikers van America Móvil zal Mobile bovendien goede exposure krijgen. Mobli heeft in een eerdere investeringsronde al $28 miljoen weten op te haelen, voornamelijk van particuliere investeerder Kenges Rakishev en nog eens zo’n $6,5 miljoen van Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire en Serena Williams. De CEO van Mobli Moshe Hogeg verteld in een Interview met Forbes dat de reeds 12 miljoen geregistreerde Mobli gebruikers zich in het eerste kwartaal van 2014 zullen verdubbelen.
 • Soluto, ontwikkelaar van IT-support oplossingen, waaronder remote beheer van pc’s, is voor ongeveer $100 miljoen overgenomen door Asurion, aldus vermelde Globes. Uit een investeringsronde met Giza Venture Capital, Bessemer Venture Partners en Index Ventures, alsmede particuliere investeerders Eric Schmidt en Michael Arrington heeft Soluto $20 miljoen weten op te halen.
 • Jifiti, een e-commerce gifting app, ontving $1 miljoen aan seed kapitaal van de Jesselsen Group. Daniel Citron, COO van  Jifiti,  vertelt Geektime dat zijn bedrijf samenwerkt met een grote credit card provider die als hun eerste leverancier een virtuele cadaubon gaat uitgeven in plaats van de branded cadeaubonnen die je in de detailhandel, winkelcentra en kiosken in de VS vindt.
 • De eerste subsidieronde voor Windward, een Israëlische startup en ontwikkelaar van voorspellende maritieme analyse systemen en diensten, leverde $5 miljoen op. De fondsen kwamen uit het nieuwe Israël-gebaseerde VC fonds Aleph.
 • Garantia Data, leverancier van cloud-gebaseerde in-memory NoSQL-database, kondigde de afsluiting aan van een $9 miljoen serie A financieringsronde geleid door Bain Capital Ventures en Carmel Ventures.
 • De security startup Comilion realiseerde een $2.6 miljoen finaniciering met behulp van diverse investeerders waaronder Shlomo Kramer, oprichter van Check Point en Imperva en tevens belangrijke investeerder in Trusteer, en Mickey Boodaei, oprichter en CEO van Trusteer (IBM heeft trouwens in augustus 2013 het Israëlische softwarebeveiligingsbedrijf Trusteer voor een bedrag van $700 miljoen gekocht). Het bedrijf zegt een niche te hebben geïdentificeerd in een dusver verwaarloosd gebied van cyber security waarvoor zij een unieke oplossing hebben bedacht, zo vermeldt de CEO van Comilion Kobi Freedman in de Israelische zakenkrant Calcalist. Gezien de achtergrond en track record van de betrokken personen, moeten wij hier nog een succesvolle exit verwachten?
 • Last but not least: OurCrowd, een equity crowdfunding platform voor beleggers die willen investeren in Israëlische startups-en daarnaast ook nog eens de nieuwste onderneming van Jonathan Medved, heeft een strategische co-investeringspartnerschap aangekondigd met GE Ventures, het venture capital onderdeel van GE. Uit hoofde van de overeenkomst heeft GE Ventures daarmee het recht om met OurCrowd mee te investeren in geselecteerde early-stage bedrijven die actief zijn op het gebied van energie, gezondheidszorg, software en geavanceerde productie.

Het originele artikel in het Engels leest u in Forbes.