De Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek ( CERN ) heeft 12 december j.l. besloten om Israël als volwaardig lid van de organisatie toe te laten. Met Israël telt het CERN 21 volwaardige leden.

Op dit moment zijn ongeveer 40 Israëlische wetenschappers betrokken bij het CERN in Zwitserland, dit zijn onder anderen Prof Prof Giora Mikenberg en Prof. Eilam Gross van het Weizmann Institute of Science in Rehovot, Prof Eliezer Rabinovici van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en Prof Shulamit Levenberg van het Technion – Israel Institute of Technology in Haifa .

Rabinovici, die Israël in de raad vertegenwoordigt, zei dat de beslissing van CERN “een erkenning van de Israëlische wetenschap en technologie (is). het toetreden als volwaardig lid met gelijke rechten is een resultaat van de uitstekende samenwerking tussen de vele academische en de overheid. (…)”

In het afgelopen jaar heeft Israël een aantal wijzigingen doorgevoerd die geëist worden van alle staten die volledig lid zijn, zoals het aannemen van een wetgeving die het protocol van de organisatie in werking zet en CERN juridische status in Israël geeft alsmede bijzondere rechten aan haar ambtenaren en vertegenwoordigers.

De beslissing om Israël toe te laten als volwaardig lid was niet alleen een prestatie voor de Israëlische wetenschap, maar ook voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat jarenlang heeft gewerkt aan Israëls toelating tot CERN, aldus de Israëlische Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Liberman. Israël was sinds 1991 al waarnemer bij het CERN en sinds 2011 geassocieerd lid. Met de verhoogde status krijgt het meer toegang tot en zeggenschap over de onderzoeken van het CERN.

Het volledige artikel leest u in het Engels in de Jerusalem Post.