Israël bestudeert haar opties om haar aardgas te kunnen  exporteren. Dit is geen makkelijke opgave sinds zij samen zullen moeten werken met een van haar buurlanden, en in acht nemend de instabiliteit in het buurland Egypte en de wrijving met haar voormalige bondgenoot Turkije, zijn de mogelijkheden voor een onderzeesepijpleiding gelimiteerd.

gas2

Vanwege de bovengenoemde redenen lijkt het buurland Cyprus de beste optie, die ook op het punt staat om de volgende grote offshore- gasproducent in de regio te worden. Tenminste voor nu, want door de oorlog verdeelde Cyprus liggen zij ook in een geschil met Turkije .

In een recent rapport van het Amerikaanse Energy Information Administration wordt er aangegeven dat de territoriale geschillen in de oostelijke Middellandse Zee mogelijk tot problemen kan leiden en kan het de export mogelijkheden beperken. ” Regionale veiligheidsproblemen zijn dan ook een extra struikelblok voor Israël . De Israëlische marine is bezig met een uitbreiding om de offshorevelden en de infrastructuur voldoende te kunnen beschermen tegen bedreigingen.

Nobel Energy is ook begonnen aan een proefboring voor de zuidkust van Cyprus dat wordt gecontroleerd door de Grieks-Cyprioten. Hoogstwaarschijnlijk zal het  gasveld Leviathan naar Cypriotische wateren leiden. Er wordt voorgesteld dat Israël en Cyprus gezamenlijk een terminal bouwen om het aardgas te kunnen transporteren. Een terminal kost $12 miljard en kan in het zuiden van Cyprus worden gekoppeld aan Leviathan door middel van een onderwaterpijpleiding.

Israël zal 40 procent van de gasreserves exporteren, en zal binnenkort moeten beslissen over het aanleggen van de infrastructuur voor de gasexport. Het gasveld Tamar gelegen aan de noordelijke kust begon in maart met de productie. Er ligt naar schatting zo’n 8 biljoen kubieke meter aan gas reserves en zal voor nationaal verbruik gebruikt worden; met het oog op de energiecentrales . Deze 8 biljoen kubieke meter zal  Israël haar interne energie behoefte voor de komende 25 jaar kunnen voorzien. De 18,9 biljoen kubieke meter in het Leviathan veld is bestemd voor de onstream export, en zal waarschijnlijk eind 2017 beginnen met productie.

Keith Elliott , Executive Vice president van Noble Energy regio Middellandse Zee, het bedrijf uit Houston dat de Israëlische velden ontdekte samen met haar lokale partner Delek Group , zegt dat het gasveld zo’n $ 30 miljard dollar voor de Israëlische economie zal genereren.”

” Om betrokken te kunnen worden bij de oostelijke Middellandse energieplannen zal Turkije eerst tot een ​​politieke oplossing moeten komen met zowel Israël als Cyprus ” Stratfor.

Read more: http://www.upi.com/Business_News/Energy-Resources/2013/12/20/Cyprus-likely-partner-as-Israel-mulls-gas-exports-but-Turkey-beckons/UPI-10391387571708/#ixzz2oI8siB79