Palestijnen tekenen eerste exportcontract voor Israëlisch gas, Leviathan.

Het eerste gascontract van het gasveld Leviathan is verkocht aan de Palestijnen. Leviathan en de nog te bouwen elektriciteit centrale, Jenin, hebben een contract getekend ter waarde van $1.2 miljard. Over de komende 20 jaar zullen de Palestijnen 4.75 miljard kubieke meter afnemen.

leviathan

De gasopslag ligt 80 km ten westen van Haifa. De opslagreserve wordt beheerd door een aantal Israëlische bedrijven, Delek Drilling, Avner Oil en Gas en Ratio Oil Exploration. Maar, de grootste aandeelhouder, Noble Energy, zal het gasveld Leviathan onderhouden. De opslag heeft een inhoud van 550 miljard kubieke meter aan natural gas, waarvan 4.75 miljard wordt verkocht aan de Palestijnse elektrische centrale.

De Palestijnen zullen voor deze deal een elektriciteit centrale laten bouwen in Jenin. De bouw van de centrale zal hen $300 miljoen kosten en over een periode van 3 jaar klaar zijn.

Het contract is getekend in het American Colony hotel in Jeruzalem. De grootste aandeelhouder van Delek Drillings, Yitzhak Tshuva, gaf aan dat economische deals tussen de Israeli en Palestijnen de behoefte naar vrede zullen vergroten. Het vredesproces is een proces waarbij zal moeten worden samengewerkt. Voornamelijk met het oog op  economische samenwerking. Het gaat om vertrouwen en respect voor elkaar, aldus Yitzhak Tshuva.

Bron

voor meer informatie zie voorgaande blogs:

  • https://itrade.gov.il/netherlands/cyrpus-als-potentiele-partner-voor-gas-transport/
  • https://itrade.gov.il/netherlands/nieuwe-gas-vondst-naast-tamar/
  • https://itrade.gov.il/netherlands/israel-zal-40-van-haar-gas-exporteren/