talya

Het agrarische/water start-up bedrijf, Tal- Ya, werd in de tweede week van januari uitgeroepen tot finalist van de Imagine H2O Global Competition. Tal- Ya dingt mee met haar innovatieve voetbed samen met 12 finalisten voor de hoofdprijs van $ 200.000. Daarnaast krijgt het water-bedrijf ondersteuning van het H2O Accelerator Imagine programma en haar netwerk.

De finalisten zijn geselecteerd uit de landen VS , Canada en Australië en Israël.  De bedrijven die zijn geselecteerd worden gefinancierd door middel van ‘early-stage financing’.  Na de finale zal de winnar en de runner-ups worden gehuldigd tijdens de Imagine H2O ‘s Ondernemerschap Showcase en op de World Water day op 18 maart 2014.

Tal – Ya heeft een voetbed ontworpen waar met de juiste concentratie water en mest de plant wordt gevoed. Het voetbed kan worden omschreven als een persoonlijke kas die de groei van onkruid voorkomt, het waterverbruik met 50% en de meststoffen met 30%  verminderd. Naast deze besparingen komt er ook bij kijken dat de plant versneld groeit. Door middel van deze techniek, kan de boer zijn  ROI (return on investment) verbeteren en meer uit elke hectare halen.

[youtube]http://youtu.be/v58Pcg-LTmU[/youtube]

Momenteel ondergaat Tal- Ya een belangrijke ondernemende fase en is bezig om een netwerk aan partners en distributeurs op te bouwen. Tevens is Tal-Ya ook in gesprek met een aantal  potentiële strategische partners. Tal-Ya is er ervan overtuigd dat zij in 2014 vanuit haar productontwikkeling een meer commerciële markt positie zal verwerven.

Uit de 2012 UN World Water Assessment Program enquête blijkt dat landbouw meer dan 70 % van het drinkwater verbruikt. Momenteel worden de meeste agrarische regio’s in de VS geveld door droogte, en groeit de behoefte naar innovatief waterbeheer binnen de voedselproductie. Mededoor H2O ‘s initiatief ontstaan er marktkansen voor opkomende bedrijven met veelbelovende oplossingen voor dit steeds grotere probleem. Aldus Imagine H2O Chief Operating Officer Scott Bryan. ” Het innovatief watergebruik binnen de landbouw sector ontwikkeld zich snel en daar is Imagine H2O erg enthousiast over om met startups dat probleem aan te pakken. ” Het programma van Imagine H20 wordt financieel gesteund door bedrijven zoals, Wells Fargo ( hoofd sponsor ) , Grundfos , Cooley LLP , de California Water Foundation en de Stichting Stiefel Family .

Als finalist zal Tal-Ya dan ook toegang krijgen tot de Imagine H2O Accelerator, dat een groot netwerk heeft met commerciële groente telers en voedsel verwerking partijen die samen meer dan $30 miljard aan jaarlijkse inkomsten binnenhalen. Die mogelijk potentiële beta- en pilot projecten kunnen ondersteunen.

Bron