Israëlische wetenschappers hebben  een nieuwe cellulaire weg ontdekt die betrokken is bij de ziekte van Gaucher. Onderzoekers van het Weizmann Institute of Science menen dat hun bevindingen, die onlangs in Nature Medicine werden gepubliceerd, kunnen leiden tot nieuwe behandelingen van deze erfelijke ziekte.
 
 
shutterstock_164969099-e1391100018202
Onlangs heeft men achterhaald dat een bepaalde biochemische weg, waarvan een eiwit genaamd RIP3 een belangrijke speler is, betrokken is bij het ontstaan ​​van de celdood en inflammatoire processen die ernstige gevolgen kunnen hebben bij een aantal ziektes. Dr Einat Vitner en M.Sc. student Ran Salomon, van het laboratorium van prof. Tony Futerman van de Biological Chemistry Department van het Weizmann Institute of Science, vroegen zich af of dit dan ook een van de ontbrekende schakels zou kunnen zijn waardoor men de keten van moleculaire gebeurtenissen die leiden tot ontsteking van de hersenen en zenuuw celdood bij de ziekte van Gaucher zou kunnen begrijpen.

Indien de studie succesvol blijkt zou dit RIP3 eiwit kunnen worden gebruikt als een aanvullende of alternatieve therapie voor de behandeling van de ziekte van Gaucher.

Het orignele artikel leest u in het Engels op Israel21C.