Het is al een tijdje bekend dat de gletsjers in de Alpen aan het smelten zijn. De meest bekende gletsjer in de Alpen, zo niet ter wereld, is aan het verdwijnen. De genormeerde Gletsjer ligt 3600 meter boven  Pitztal , 45km ten westen van Innsbruck. Dat de gletsjer verdwijnt is te merken aan een van de skiliften, die dit decennia al drie keer is verplaatst.

IDE

Op een van de bergen in de Alpen staat een model van, IDE technologies (IDE), IDE All Weather Snowmaker, oftwel een sneeuwkanon. Het apparaat kan heel het jaar door in 24 uur 35.000 kubieke meter sneeuw verspreiden, zelfs bij warme temperaturen.

De machine van IDE komt uit Israël, dat van origine een ontzilting bedrijf is. Naast IDE’s ontzilting specialiteiten verlenen zij ook service aan de sneeuw sector. Oostenrijk heeft dan ook een beroep gedaan op de IDE technologie om de Alpen te ondersteunen.

IDE Technologies ( IDE ), wat wordt beheerd door Israël Chemical, Israël Corporation en de Delek Group, heeft haar kernactiviteiten uitgebreid met de introductie van haar unieke koel- technologie. Deze koel-technologie komt de toenemende vraag naar sneeuw tegemoet. Het koelingssysteem komt voort uit een van de IDE technologien dat wordt gebruikt voor extra services, zoals thermische energie-opslag, de bouw, district koeling en stadsverwarming. Omdat IDE de koelingstechnologie al gebruikte en een gat in de markt zag, besloten zij zich te mengen in de wereldwijde ski-industrie.

In 1960 ontwikkelde IDE de Vacuum Ice Maker ( VIM ) – een technologie, ook wel bekend als de ” Zarchin Process ” voor het ontzilting proces van zeewater in Eilat. IDE heeft in de afgelopen 15 jaar 10 icemakers geproduceerd voor de mijn en bouw koeling sector, maar ook voor verwarmingsprocessen, op aanvraag van de klant. Omdat er steeds meer vraag was naar koeltechnieken, besloot IDE de stap te nemen om zich te ontwikkelen binnen nieuwe markten, zoals de ski industrie, en haar wereldwijde marketing hierop aan te passen.

In 2007 heeft IDE haar sneeuwkanonnen op de markt gebracht en gepresenteerd aan de ski-industrie. Hieronder viel ook de belangrijkste skigebieden in de Alpen, waaraan de eerste twee sneeuwkanonnen zijn verkocht aan de skigebieden in Zwitserland (Zermatt ) en Oostenrijk ( Pitztal ). In het najaar van 2008 was IDE’s eerste sneeuwkanon geïnstalleerd.

Kunstsneeuw
Vanwege de opwarming van de aarde krijgen de skigebieden aanzienlijk minder sneeuwval. Door deze situatie is de vraag naar sneeuw groter. Vaak zijn de bestaande sneeuwproducenten gebaseerd op het spuiten van kleine waterdruppels die bevriezen voordat dat ze de grond bereiken. Ook zijn zij vaak afhankelijk van de omgevingstemperatuur.  De temperatuur moet onder de 4 ° Celsius zitten om de sneeuw te kunnen produceren. IDE’s sneeuwkanon produceert grote hoeveelheden sneeuw, ongeacht de weersomstandigheden. Doordat de sneeuwkanon bij elke temperatuur sneeuw kan maken, wordt het gebruik van een kanon aantrekkelijker, aangezien ze eerder in het ski-seizoen gebruikt kunnen worden. Hierdoor kunnen de skipistes eerder open en meer omzet genereren.

Naast het temperatuur voordeel heeft IDE’s sneeuwkanon nog een groot voordeel,  het energieverbruik is 80% lager is dan andere weerafhankelijke sneeuwkanonnen.

Read the full article in English here

Or for the article from PR Newswire UK