Het was het bijbelboek Genesis die vermeldde dat Noach een wijngaard aanplantte en later dronken van het drinken van de wijn werd. De verspieders van Mozes gingen naar het land van Kanaän en kwamen terug met enorme trossen druiven waarop teksten in de Bijbel over hoe een wijngaard te onderhouden geschreven staan. Overblijfselen van oude wijnpersen kunnen in alle delen van Israël worden gevonden, van Galilea tot aan Jeruzalem en de Negev woestijn.

 

Israël heeft tegenwoordig meer dan 200 wijnmakerijen die uiteenlopen van grote, gevestigde- wijnhuizen tot de boutique wijnmakerijen. De kwaliteit is sinds de jaren ’80 een grote sprong voorwaarts gegaan, mede door de import van kennis over wijnmaken vanuit o.a. Californie.  Maar menigeen is ook afgereisd naar Europa om diverse studies te volgen bij de betere wijnmakers in bijvoorbeeld Italie en Frankrijk.

Golan Heights Winery is een goed voorbeeld van een gevestigd wijnhuis en kwam in 1984 met de eerste Yarden en Gamla wijnen op de markt. Wereldwijd werden deze wijnen vanaf het begin erkend als het topsegment onder de Israëlische wijnen. Dit wordt bevestigd door het grote aantal internationale prijzen. Tegenwoordig is de Golan Heights Winery in handen van 4 kibboetsen en 4 moshavs (een moshav is in een coöperatieve agrarische gemeenschap van de individuele landbouwbedrijven, waar een kibboets meer gericht is op een gezamelijke leefgemeenschap maar dat is wellicht al bekend bij velen.. ). Onder deze leiding staan de wijngaarden die reiken van dichtbij het Meer van Galilea tot aan de voet van de besneeuwde top van de Mount Hermon.

Galil Mountain Winery is een wijnhuis, waarbij Golan Heights deels eigenaar is(67%) en beheerd wordt vanuit Kibboets Yiron. Gevestigd op een adembenemende plek boven op de Upper Galilee bergketen, wordt deze wijnmakerij innovatief vormgegeven en zet men zich in voor de revitalisering van de regio’s rijke geschiedenis van wijnmaken. Met één van Israël’s hoogste punten van 1000 meter boven de zeespiegel, heeft dit wijnhuis een geweldige locatie voor de teelt van kwaliteitswijnstokken  gekozen.

Van 23 tot 25 maart 2014 zullen wij op de Prowein beurs in Dusseldorf aanwezig zijn met een Israel paviljoen van 7 wijnhuizen waaronder de Golan Heights alswel Galil Mountain winery. Mocht u de beurs willen bezoeken, u kunt ons vinden in Hall 02 / C03 en voor meer informatie: neem even contact op en wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.