Binnen de tandheelkunde heeft de 3D print sector een nieuwe exploitatie mogelijkheid gevonden. Door middel van het gebruik van 3D printers kunnen er meer mogelijkheden worden geboden aan tandartsen om beugels, implantaten en kunstgebitten te produceren.

stratasys

Stratasys is de een van de eerste 3D print bedrijven die zich richt op deze sector. In 2012 fuseerde Stratasys samen met Israël’s Objet 3D. Beiden partijen hadden allebei al een model ontwikkeld voor tandheelkunde. Na de fusie besloten zij dan ook om haar tandheelkunde hoofdkantoor in Israël te vestigen.

Sinds de  vestiging in Israël zit heeft het vele nieuwe 3D technieken ontwikkeld. Een van de laatste innovatieve materialen, Veroglaze, kan worden gebruikt om kronen te printen, bruggen te herstellen en ander tand gerelateerde objecten te creëren.

Het produceren van kunstgebitten, frame-protheses, etc. is maatwerk. Geen enkele mond is hetzelfde. Tandartsen gebruiken traditioneel siliconen, sodium alignate of polyether om modellen te maken. De patiënten bijten in het materiaal wat een gebitsafdruk na laat. De afdruk zorgt voor een model waarmee de prothese gemaakt kan worden. Nadat de prothese klaar is wordt het bij de patiënt aangebracht en de aanpassingen gemaakt die nodig zijn om het model passend te maken.

“In de digitale tandheelkunde gebruiken tandartsen een intra-ora scanner die een compleet overzicht van de anatomie van de mond, kaak en tanden weergeeft. De scan maakt het mogelijk om in het laboratorium het juist passende modellen te creëren wat zonder aanpassingen aangebracht kan worden.  De meeste 3D printers kunnen worden gelinkt met de huidige scanners die al op de markt zijn” aldus Stratasys’ Director of Global Dental, Avi Cohen.

Naast het maatwerk, is een scanner ook handig voor patiënten om het voor en na beeld te demonstreren. Met het systeem van Stratasys hoeven de tandartsen geen fysieke modellen te bewaren, maar kan dit digitaal.

Het voordeel van het nieuw ontwikkelde materiaal is dat het sturdy polymer materiaal bruikbaar is voor alle tandsoorten, en is gekleurd met A2 tand kleuring.

De bekendmaking van het Veroglaze product was ook een reactie op het bericht van een ander product van Stratasys ‘Objet Eden260V Dental Advantage 3D printer’. Stratasys zette dit product in de markt als een makkelijk te gebruiken technologie voor een lage prijs.  De 260V is ontwikkeld voor tandheelkunde laboratoriums om patiënten sneller te kunnen helpen met een vernieuwd en nauwkeuriger model.

Read more in English

Voor meer info over stratasys: